2134593

Predpona "nano" označuje mierku, v ktorej sa pohybuje najnovší vedecký vývoj: jedna miliardtina metra. Z termínu nanotechnológia sa vyvinul názov pre moderné odvetvie medicíny nanomedicína. Mnoho vedcov sa domnieva, že práve aplikáciou nanotechnológie v medicíne môžme spraviť veľký krok dopredu v oblasti medicíny. Hlavným cieľom použitia tohto špecifického odvetvia je vyvinúť postupy pre liečbu ochorení v tele na úrovni buniek, alebo molekúl. Vyvinuli sa prístroje menšie,než priemer ľudského vlasu a ďalší prevratný vývoj sa očakáva.

NANOTECHNOLÓGIA: 

Najnovšie prístroje vyvinuté v tejto oblasti sú také malé, že ich možno merať len v molekulárnej mierke. Nanotechnológia pracuje v mierke jedného nanometra (10-9 metra). V súčastnosti je jej použitie v optike a biomedicíne. Najdôležitejšie sú nanoprístroje používané na zistenie rakoviny v rannom štádiu. Nanočastice môžu byť 100 až 10 000 krát menšie než je ľudská bunka! Veľkosťou sú podobné väčším biologickým molekulám, napríklad enzýmom

NANOČASTICE: 

Tieto častice sú tisíckrát menšie než bodka na konci tejto vety. Vedci Robert Langer a Omid Farokhzad použili nanočastice v boji proti rakovine. Sú tvorené uhlíkovými polymérmi a fungujú ako riadené strely. Táto novinka by umožnila prekonať komplikácie súvisiace s chemoterapiou. Odhad je, že vývoj v tejto oblasti bude dokončený za niekoľko rokov.

Ako to funguje? 

Malé uhlíkové "bomby" vypátrajú rakovinové bunky a nasmerujú ich na ne. Priľnú sa k nádoru a pripravia sa na "uvoľnenie nálože". Potom ako nanočastice preniknú do nádoru, uvoľnia uhlíkovú nálož, ktorá obsahuje inštrukcie na zničenie bunky. Nastáva tzv. explózia- napadnuté bunky nádoru sú zničené a odumierajú. Veľkou výhodou použitia nanotechnológie pri liečbe rakoviny je, že narozdiel od chemoterapie tento postup nepoškodzuje zdravé bunky.

Aké je to veľké?

Mnohí si možno neviete predstaviť mierku jedného nanometra. Na pochopenie mierky si môžme porovnať pomer medzi nanočasticou a bunkou k pomeru medzi zrnkom piesku a futbalovým štadiónom.

Spojenie neurónov

Skupina vedcov vyvinula postup umožňujúci regeneráciu nervových buniek. Používajú sa pri tom aminokyseliny ( vznikajú rozkladom nanovlákien a obnovujú poškodené tkanivo mozgu) s veľkosťou tisíckrát menšou než červená krvinka. 

Nanoskopické doštičky

 

Ide o pružné doštičky, ktorých povrch tvoria molekuly schopné priľnúť k určitej časti DNA. 

Rakovinová bunka vylučuje bielkoviny infikujúce organizmus. Protilátky priťahujú proteíny. Nanodoštička sa zmení a poskytne informácie o prítomnosti rakoviny. To vyvoláva zmenu fyzikálnych vlastností týchto doštičiek a vedci tak môžu čítať a vyhodnocovať informácie v reálnom čase.

Nanomedicína má nielen potenciál dramaticky zmeniť lekársku vedu, ale otvoriť aj novú oblasť ľudského vylepšenia. Otázka, či by nanotechnológia mala byť použitá za úmyslom zmeniť ľudské telo, ak to nie je z lekárskeho hľadiska nevyhnutné, je len jednou z horúcich tém v dlhom zozname obáv.