Antony van Leeuwenhoek

Objav tohto skromného, nenápadného Holanďana, ktorý sa dožil v dobrom zdraví vysokého veku, patrí k najvýznamnejším v oblasti prírodných vied a medicíny. Narodil sa v remeselníckej rodine v meste Delft, kde sa vy­školil za účtovníka, potom odišiel do Amsterdamu, kde bol zamestnaný do roku 1654 ako účtovník. Zaujímala ho však veľmi optika a tak sa vrátil opäť do svojho rodného mesta a venoval sa jej teoretickému i praktickému štúdiu.

 

Už od detstva mal veľmi obratné ruky a skvelý zrak, a hoci nebol vyu­čený brusič šošoviek, ďaleko predčil všetkých svojich vyučených kolegov a už zakrátko sa stal vyhľadávaným odborníkom na šošovky. Jeho veľkou záľu­bou bolo pozorovanie miniatúrnych vecí, a tak ho pochopiteľne zaujímali mikroskopy, ktoré už boli vynájdené dávnejšie.

Leeuwenhoek však mal vlastné - údajne vlastnil okolo 250 mikrosko­pov, ktoré si všetky sám vyrobil - a tieto mali značne lepšie parametre ako profesionálne vyrábané prístroje. Šošovky, ktoré zhotovoval mimoriadne šikov­ným a trpezlivým brúsením, zväčšovali omnoho viac ako tie, ktoré boli v tra­dičných mikroskopoch - jeho šošovky dosahovali až 300 násobné zväčšenie, naozaj úctyhodný výkon na tú dobu.

Tento otec šiestich detí, ktoré mal z dvoch manželstiev, bol nadšeným a koncentrovaným pozorovateľom zväčša takých oblastí prírody, ktoré si ľudia bežne vôbec nevšímali, a keď, tak celkom iste z iných dôvodov ako van Leeu­wenhoek.

Pod svojimi mikroskopmi pozoroval najrozličnejšie predmety ako kamene, listy stromov, lupene kvetov, rôzny hmyz, vodu z kaluže, ľudskú kožu, svalové tkanivo, psie spermie, ľudskú krv a mnoho ďalších vecí. O všetkom si viedol veľmi exaktné a podrobné zápisky, a ku každému mikroskopickému vyšetreniu si robil precízne nákresy.

Už veľmi skoro si jeho prácu všimli aj vedecké kruhy, lebo roku 1673 si začal dopisovať s ústavom Royal Society v Londýne a mal hneď úspech, pretože už na svoj prvý list dostal odpoveď - také niečo nebola nijaká malič­kosť, nakoľko táto spoločnosť nekorešpondovala s hocikým, a van Leeuwen­hoek nemal vedecké vzdelanie, všetko sa naučil len ako samouk.

Neobyčajné na mikroskope van Leeuwenhoeka bolo to, že používal len "jednoduchý mikroskop", pozostávajúci z jedinej šošovky, no napriek tomu bol podstatne precíznejší a výkonnejší (laik by tu hovoril o mimoriadne silnej lupe) ako modernejšie, zložené mikroskopy, obsahujúce aspoň dve šošovky. Už aj Galilei prišiel na princíp mikroskopu a vyrobil si ho zo svojho ďaleko­hľadu, aby takto mohol pozorovať hmyz.

Epocha prenikania do kozmu makroskopického ako i mikroskopického mohla teda začať. Rozdiel v pozorovaní a vnímaní oboch kozmov boi v tom, že kým o vzdialených svetoch mal človek vždy nejakú predstavu, a teda aj konkrétny vzťah, blízky svet nepatrného a neviditelného bol pre neho úplne neprístupný, a preto vlastne nesmierne vzdialený.

Potom tu bola ešte jedna vec, ktorá oba svety veľmi oddeľovala - objek­ty astronomické boli už oddávna asociované so vznešenosťou a dokonalou krásou bohov, kým objektami mikroskopie sa stali všelijaké "podradné" ob­jekty ako muchy, pavúci, červíky, a tak boli ľudia, zaoberajúci sa týmto novým vedeckým odvetvím, často terčom posmechu a odmietania.

Róbert Hooke vo svojej excelentnej knihe Micrographia po prvý raz poukázal vecne a odborne na široké možnosti použitia nového vynálezu - mikroskopu. Približne v tom čase začali svoju vedeckú činnosť v mikroskopii aj vedci Jan Swammerdam a Marcello Malpighi, o niečo neskôr potom aj van Leeuwenhoek. Roku 1680 dosiahla vysoká odborná kvalifikovanosť a popularita van Leeuwenhoeka taký stupeň uznania vo vedeckých kruhoch, že bol prija­tý za riadneho člena londýnskej Royal society, a to napriek jeho jednoduché­mu pôvodu, bez príslušného vzdelania a bez znalosti cudzej reči. Krátko na to mu prejavila svoju priazeň aj parížska Akadémia vied, vtedy najuznáva­nejšia na svete, a prijala ho za svojho dopisujúceho člena; keďže vedel len holandsky, museli byť jeho listy prekladané. Vpriebehu len niekoľkých rokov urobil van Leeuwenhoek priam sen­začné, pre ľudstvo veľmi dôležité objavy - roku 1677 objavil spermatozómy a červené krvinky v ľudskej a zvieracej krvi. Podarilo sa mu dokázat bezpohlavné rozmnožovanie listových vší - na tú dobu absolútna biologická a medicínska senzácia! Aj z tohto dôvodu nesúhlasil s teóriou spontánneho vzniku života nízkych foriem, čo podložil aj veľkým počtom dôkazov zo svo­jich mikroskopických pozorovaní.

Jeho najväčší objav sa mu podaril roku 1674, keď boli po prvý raz pozorované pod mikroskopom baktérie a škodlivé mikróby, čo bol rozhodne jeden z najsenzačnejších vedeckých úspechov všetkých čias! V jednej jedinej kvapke vody sa mu ukázal celý obrovský nový svet, v ktorom sa odohrávala neobyčajná dynamika života, akú si nikto na tomto našom svete nevedel pred­staviť ani len vo svojej najživšej fantázii.

Popísal a nakreslil početné druhy baktérií a škodlivých mikroorganiz­mov, pochádzajúcich z najrôznejších miest - potokov, kaluží, čriev, ústnej du­tiny. Leeuwenhoek takto pripravil a zúrodnil pôdu, na ktorej mohla vyrásť moderná medicína.