A. Lutonského 716/11, Liptovský Mikuláš 031 01, SR
0911 803 335   

Zaujímavosti o ľuďoch a zvieratách part 2

Zaujímavosti o ľuďoch a zvieratách part 2

Takže. Dúfam, že sa vám minulý diel páčil. Dnes to bude z viacerých súdkov (nie piva), takže dúfam, že si to užijete.

Máte dojem, že ste vo forme? Koľko zodvihnete? Ja osobne by som mohol troška na sebe zapracovať, no asi ťažko sa dostanem do takej formy, aby som mal silu ako nasledujúce zvieratá.

 

Na začiatok:

Ľudské telo má viac ako 650 rôznych svalov. Najmenší sa nachádza v našom uchu – chráni ušný bubienok pred hlasnými zvukmi. Každý hádam vie, že môže cvičiť akokoľvek veľa, no svaly mu nepribudnú. Iba sa zväčšia.

Gorila je človeku nesmierne podobná, no s 1 výnimkou. Sú totiž omnoho silnejšie. Pre porovnanie: veľmi trénovaný človek, by v spieraní mohol zodvihnúť 250 kg. Gorila by však bez problémov zodvihla 2000 kg. Troška rozdiel čo? Najsilnejší samci v skupine bývajú tí, ktorí majú na chrbte čo najväčší počet sivej srsti. Velia tak celému zvyšku skupiny.

Ľudské srdce bije za život človeka približne dva a pol miliardy krát. Keby ste sa však stretli s anakondou, bolo by to omnoho viac.

Anakonda dokáže vyžmýkať život takmer zo všetkého. Najväčšiu silu má had v strede tela. Keď zaútočí na svoju korisť, zahryzne sa a krkom vytvorí prvú slučku. Potom obmotá svoje stredné svalstvo okolo hrude obete a začne sťahovať. Následkom toho obeť nemôže dýchať, čím ju had usmrtí. Je to zároveň najťažší had na svete, ktorý môže vážiť asi ako 3 dospelý muži a keďže rastie celý život, môže svojím telo, ovinúť i väčšiu dodávku.

Vodnár má jeden z najúčinnejších jedov na svete. Jediná kvapka totiž dokáže zabiť až troch ľudí. Vedcov preto tento had obzvlášť zaujíma a snažia sa o vytvorenie protilátky. Protijed však musí byť podaný naozaj rýchlo. Práve z toho dôvodu je v Miami na Floride jedová pohotovostná jednotka. Žiaľ, táto pohotovostná jednotka je jediná na svete. Táto jednotka bola založená v roku 1998 a dnes vlastní najväčšiu zásobu protijedov v USA. Za štyri roky ošetria približne 800 ľudí.

Ďalšie zviera, ktoré vám predstaví svoj jed kladie vajcia ako sliepka a predsa je pokryté srsťou ako mačka. Chvost má ako bobor a blany medzi prstami ako labuť. Pridajte kačací zobák a dostanete vtákopyska. I z toho dôvodu, keď ho osadníci doniesli prvý krát domov, nikto nechcel veriť, že to nie je pozliepaný tvor z viacerých. Samec vtákopyska má na zadných nohách skryté špicaté bodce, ktoré vstrekujú jed. Tento jed dokáže zabiť psa a človeku spôsobuje agóniu (prechod organizmu zo života do smrti, tj postupne ubúdajú životné prejavy). Pretože sú jedovatý iba samci, tak svoje jed využívajú v dobe párenia na obranu územia, proti svojim súdruhom.

Osadníci však domov nepriniesli iba vtákopyska, no doniesli i paradajky. Väčšina ľudí si myslela, že sú to jedovaté plody. V Amerike to tak bolo až do roku 1830, keď sa Robert Jonson rozhodol, že dokáže opak a vyhlásil, že zje kôš týchto „smrteľne jedovatých“ plodov. Hovorí sa, že keď to vyhlásil, zbehol sa dav 2 tisíc ľudí, aby videli, ako spácha verejne samovraždu. Kapela hrala pohrebnú hudbu ale on nie a nie zomrieť. Dnes zje každý priemerný Američan asi 10 kg paradajok.

To je z druhej časti asi všetko. Dúfam, že sa vám páčila, a že ste sa i niečo nové priučili. Nezabudnite si pozrieť i ďalšie časti zaujímavostí o ľuďoch a zvieratách.

Ohodnoťte tento článok:
Začiatok v dobývaní vesmíru
Ako fungujú počítače a z čoho sa skladajú ??

Súvisiace články

 

Účet blogera


Najaktívnejší blogeri

  • Patrik Hyll
    5 625 Bodov
  • Ulrich
    4 881 Bodov
  • Lukáš Janáčik
    4 647 Bodov
  • Janko
    1 676 Bodov
  • Dodo Farkaš
    1 174 Bodov
  • Martin Majtán
    693 Bodov
  • Natália Andrašková
    457 Bodov
  • Michal Chovanec
    455 Bodov
  • Adam Hančák
    353 Bodov
  • Lenka Baranovičová
    341 Bodov
 

Najčítanejšie články

Patrik Hyll
08. marec 2015
Biológia
V dnešnom blogu Vám ukážem že zvieratá nie sú len roztomilé, ale niektoré druhy aj poriadne škaredé. Matka príroda sa naozaj vyhrala do sýtosti, niektorých obdarovala priam neuveriteľnou roztomilosťou...
Hodnotiť:
32985 x čítané
Lenka Baranovičová
05. marec 2015
Biológia
Asi každý má rád motýle, aj ja. Ale mám medzi nimi pár obľúbených druhov, ktoré sú niečím výnimočné v porovnaní s ostatnými. Dnes by som vám chcela povedať o šiestich z nich....
Hodnotiť:
26300 x čítané
Prochy
11. október 2014
Prečo je to tak
Keď hodíme kameň do jazera, okamžite začne klesať na dno. Drievko pláva na hladine. Niektoré veci sa potopia, iné sa len zľahka ponoria. Od čoho to závisí?...
Hodnotiť:
25975 x čítané