A. Lutonského 716/11, Liptovský Mikuláš 031 01, SR
0911 803 335   

Wilhelm Conrad Röntgen

Wilhelm Conrad Röntgen

Aj tento muž vďačí za svoj objav, ktorý patrí k najdôležitejším v oblasti fyziky, náhode,  ako v ľudovej múdrosti "Kto hľadá, ten nájde" (i keď nie vždy to, čo hľadá).

 

Bol jediným dieťaťom kupca Friedricha Rôntgena a narodil sa v Rem-scheide. Keď mal tri roky, vysťahovali sa jeho rodičia do holandského Apel-doornu, kde začal chodiť do školy a neskôr študoval v Utrechte techniku. Bol dobrým študentom a všetko naznačovalo skvelej akademickej kariére. Urobil však niečo, čo urobiť nemal - dovolil si v triede namaľovať na pec karikatúru jedného z profesorov a tak u neho pri maturite neprešiel. Sklamaný Rôntgen sa rozhodol pokračovať v štúdiách na Technickej škole v Zúrichu, kde roku 1868 absolvoval inžinierske skúšky a o rok neskôr promoval prácou "Štúdia o vlastnostiach plynov" za doktora fyziky.

Mladý doktor mal teraz všetky dôvody na to, aby sa mohol tešiť a užívať neskalenú radosť o to viac, že sa konečne mohol oženiť so svojou starou láskou Bertou, dcérou majiteľa hostinca. Keď ho však zobral za asistenta jeho obľúbený učiteľ a priateľ August Kundt so sebou na univerzitu vo Wurzburgu, dostal sa do nepríjemnej situácie - spomienky na nešťastnú karikatúru znova ožili - pretože wurzburská univerzita, veľmi hrdá na svoju starú tradíciu, mu nepovolila habilitáciu, lebo nemal nijakú "poriadnu maturitu", ako stálo v písomnom odmietnutí jeho žiadosti. Jeho "hriech" z mladosti mu teda spôsobil ďalšie nepríjemnosti a nejednu sužujúcu chvíľu. Napokon sa 

predsa len všetko obrátilo k dobrému roku 1872, keď Kundta povolali na univerzitu do Štrasburgu, dal si však podmienku, že miesto prijme len vtedy, ak umožnia habilitáciu Rôntgenovi. V tom čase si už ale vysoký, štíhly učenec Rôntgen urobil meno vo vedeckých kruhoch viacerými, nanajvýš presnými fyzikálnymi meraniami a skúškami v oblasti experimentálnej fyziky.

Navonok pôsobil ako klasický reprezentant svojho stavu - zdržanlivý, nenáročný vo svojich osobných potrebách, koncentrovaný a hĺbavý, veľmi kritický voči kolegom, ale i voči sebe. Vyznačoval sa tým, že všetky svoje experimenty a merania dokumentoval precíznymi matematickými vzťahmi a úvahami. Svojím študentom veľmi často zdôrazňoval, že dobrý fyzik potrebuje predovšetkým tri veci - matematiku, matematiku a do tretice zase len matematiku.

V novembri 1895 sa udialo to, čo ho navždy zapísalo zlatými písmenami do análov fyziky a vynieslo mu Nobelovu cenu. Začiatkom jesene sa začal zaoberať Leonardovými pokusmi katódového žiarenia. Toto zvláštne a elementárne žiarenie elektrotechniky a rádiotechniky pozostáva z toku elektrónov, vyrobeného vysokým napätím, panujúcim medzi katódou (záporným pólom) a anódou (kladným pólom), pričom sa obe tieto elektródy nachádzajú vo vákuu uzavretej sklenenej rúry (princíp elektrónky).

Pre jeho manželku začalo vtedy obdobie "strašných dní", pretože jej muž - ktorý básnil len o svojej "prekrásnej práci" - sa začal chovať ako posadnutý a neexistovalo pre neho nič, len práca. Nakoniec si dal v inštitúte pripraviť posteľ a nejednu noc sa doma vôbec neukázal. Výsledok jeho neúnavnej práce sa prejavil 8. novembra, kedy, ako obvykle, experimentoval s katódovým žiarením a pri jednom z pokusov zakryl sklenenú rúru, v ktorej sa nachádzala katóda, hrubým čiernym papierom, aby nemohla prepúšťať nijaké svetlo pri zapnutom elektrickom prúde. Keď znova zapol elektrický prúd, spozoroval s veľkým prekvapením, že tienidlo ležiace na blízkom stole začalo žiariť, akoby naň dopadalo svetlo. Hneď vypol prúd a tienidlo, pokryté tenučkou vrstvou báriového platinocyanidu prestalo žiariť. Keďže videl, že rúra s katódou bola úplne zatienená, muselo byť príčinou svetielkujúceho tienidla nejaké neviditeľné žiarenie neznámeho pôvodu, vychádzajúceho z katódy vždy vtedy, keď zapojil prúd.

Rôntgen pomenoval tieto záhadné lúče ako lúče X. Označenie rôntge-nové žiarenie im dal jeho dobrý priateľ, wurzburský lekár von Kôlliker. Rôntgen sám ich tak nikdy nenazýval.

Tento náhodný, neočakávaný objav úplne zmenil jeho život, prestal sa zaoberať ostatnými prácami a venoval sa naplno len svojim lúčom X, aby ich preskúmal. V priebehu iba dvoch mesiacov objavil všetky ich najdôležitejšie charakteristické vlastnosti. 

Predovšetkým zistil, že prenikajú bez zjavných problémov cez najrôznejšie predmety a materiály ako dvere, hrubé knihy, steny a že sa dali ovplyvniť len kovovými platňami v závislosti od druhu kovov. Veľmi ľahko prechádzali aj cez organickú hmotu, napr. mäsom, no kosti, ktoré sa v ňom nachádzali, ho však zadržiavali. Toto žiarenie bolo teda schopné zviditeľniť na fotografii kosti ukryté v mäse. Okrem toho lúče X spôsobovali svetielkovanie celého radu najrôznejších chemikálií. Na rozdiel od toku elektrických častíc ich nebolo možné vychyľovať z dráhy prostredníctvom magnetických polí.

Všetky vlastnosti žiarenia objavené Rôntgenom, spracoval úmyselne veľmi jednoduchou, názornou formou v neveľkej brožúre s názvom "O novom druhu žiarenia". Jej prvá časť bola zverejnená 28. decembra 1895 a publikovala ju wúrzburská Fyzikálno-lekárska spoločnosť. Rôntgen popísal svoje žiarenie tak dokonale, že v nasledujúcich päťdesiatich rokoch nebol jeho popis doplnený nijakým význačným dodatkom.

Rôntgenov objav spôsobil v európskej i americkej tlači doslovnú senzáciu, takže sa ozval nejeden ironický hlas, označujúci nastávajúcu epochu érou "ukončenia tajomstiev". Nepríjemnostiam (aspoň on to tak vnímal), spojeným s obrovskou popularitou v tlači sa snažil vyhnúť tak, že sa vydal na dlhšiu súkromnú cestu do Talianska a odriekol i všetky pozvánky prednášat.

Ako vyškolený inžinier rozmýšľal aj prakticky a počítal s technickým využitím svojho senzačného objavu, a preto s potešením prijal vznik a vývoj rontgenovej techniky, sám sa však na ňom nepodieľal.

Po návrate z Talianska sa aj naďalej vyhýbal publicite a všetkým, ktorí ho chceli oslavovať. Oveľa milšie a dôležitejšie bolo pre neho voľne diskutovať v úzkom kruhu priateľov a známych, väčšinou lekárov a fyziológov, alebo podnikať výlety do hôr a chodiť poľovať. Za svoj objav mu bola roku 1901 udelená Nobelova cena, pričom finančný obnos, s ňou spojený, daroval univerzite, kde pracoval. Jeho manželstvo ostalo bezdetné, preto si so svojou ženou adoptoval malé dievčatko.

Manželku prežil o štyri roky a zomrel v Mníchove po dlhšej, nepríjemnej pľúcnej chorobe.

Ohodnoťte tento článok:
Enrico Fermi - atómový fyzik
Kvantová mechanika Maxa Plancka

Súvisiace články

 

Účet blogera


Najaktívnejší blogeri

  • Patrik Hyll
    5 625 Bodov
  • Ulrich
    4 881 Bodov
  • Lukáš Janáčik
    4 647 Bodov
  • Janko
    1 676 Bodov
  • Dodo Farkaš
    1 174 Bodov
  • Martin Majtán
    693 Bodov
  • Natália Andrašková
    457 Bodov
  • Michal Chovanec
    455 Bodov
  • Adam Hančák
    353 Bodov
  • Lenka Baranovičová
    341 Bodov
 

Najčítanejšie články

Patrik Hyll
08. marec 2015
Biológia
V dnešnom blogu Vám ukážem že zvieratá nie sú len roztomilé, ale niektoré druhy aj poriadne škaredé. Matka príroda sa naozaj vyhrala do sýtosti, niektorých obdarovala priam neuveriteľnou roztomilosťou...
Hodnotiť:
33021 x čítané
Lenka Baranovičová
05. marec 2015
Biológia
Asi každý má rád motýle, aj ja. Ale mám medzi nimi pár obľúbených druhov, ktoré sú niečím výnimočné v porovnaní s ostatnými. Dnes by som vám chcela povedať o šiestich z nich....
Hodnotiť:
26305 x čítané
Prochy
11. október 2014
Prečo je to tak
Keď hodíme kameň do jazera, okamžite začne klesať na dno. Drievko pláva na hladine. Niektoré veci sa potopia, iné sa len zľahka ponoria. Od čoho to závisí?...
Hodnotiť:
26010 x čítané