A. Lutonského 716/11, Liptovský Mikuláš 031 01, SR
0911 803 335   

Vo vesmíre bez skafandra

Ako dlho prežiješ vo vesmíre bez ochranného skafandra? Nafúkneš sa a exploduješ? Zovrie ti v tele krv? Okamžite zamrzneš? Poďme to preskúmať.

Ako dlho môžeš prežiť

Krátkodobý pobyt vo vesmíre, aj keď nemáš skafander, ti nemusí spôsobiť  trvalé poškodenia organizmu. Tvoje telo neexploduje z  vnutorného pretlaku, krv ti v žilách nezovrie (čím nižší tlak, tým nižšia teplota varu), nezamrzneš (hoci je tam -270°C), ba dokonca niekoľko sekúnd budeš pri vedomí.  Do 10 sekúnd si môžeš pomôcť sám, potom ti musia pomôcť iní. Do dvoch minút, inak je koniec.

Nezadržiavať dych

Plyn v tele predstavuje pri dekompresii (vystavenie tela vákuu) vážny problém. Vzduch v pľúcach sa rýchle rozpína a uniká z tela. Ak zadržíš dych, dôjde k ich pretrhnutiu. 

Ako dlho budeš pri vedomí

Po približne 10 sekundách začneš pociťovať viaceré problémy, ktoré ale po odstránení nehostinných podmienok ustúpia. Doslova cítiš ako z teba uniká vzduch do okolitého prázdneho priestoru a neokysličená krv preniká do mozgu.  Približne do 15 sekúnd stratíš vedomie kvôli nedostatku kyslíka (hypoxia) a poškodenia začnú pribúdať. Časti tela vystavené priestoru bez vzduchu začnú opúchať (je to spôsobené rozpínaním plynu a tekutín pod kožou), pridruží sa paralýza (ochrnutie), tepová frekvencia najskôr vzrastie, potom prudko poklesne. 

Neexploduješ, ani tvoja krv nezovrie

Bez prítomnosti tlaku (teda vo vákuu) kvapaliny zovrú pri oveľa nižšej teplote, takže teplota tela 37°C by postačovala na okamžité zovretie telesných tekutín. Toto však platí len pri otvorených nádobách. Telo je uzavretý systém chránený kožou, naviac krv cirkuluje v elastických cievach pod tlakom (normálny tlak je 120/80) a pri takomto tlaku je teplota  varu vody približne  46°C, takže stále dostatočne vysoko nad teplotou tela 37°C.  Rýchlo vyvrú a vyparia sa sliny z úst, človek má preto pocit sucha  a mrznúceho  chladu v ústach a v nose, keďže vyparovanie ochladzuje.

Nezamrzneš

Teplota vesmírneho priestoru sa vďaka reliktovému (zostatkovému) žiareniu udržuje na približne 3 °K, t. j. −270,15 °C. Vesmír z praktického hľadiska teplotu nemá, pretože vo vákuu sa teplota merať nedá. Vesmír nie je ani studený, ani teplý – je nijaký. Vesmír je veľmi dobrý tepelný izolant (teplo potrebuje na šírenie častice, ktoré sa vo vákuu nenachádzajú). Kozmonauti majú preto väčší problém s prehrievaním ako s ochladzovaním.

Vo vesmírnom priestore by si na tele cítil mierny chlad vďaka vyparovaniu vody cez kožu  (vyparovanie ochladzuje), ale nezamrzol by si na kosť.

Ultrafialové žiarenie

Ak je tvoja pokožka vystavená priamemu slnečnému žiareniu bez akejkoľvek ochrany (na Zemi nás pred ním chráni ozónová vrstva) pred jeho intenzívnym ultrafialovým žiarením, rýchlo sa spáli. 

Záver

Bez skafandra ani krok. Nie dlhšie ako na 10 sekúnd.

 

To, čo si sa práve naučil, si môžeš pripomenúť v týchto celovečerných hraných filmoch:

 Kacírska otázka: Môžeme počuť vo vesmíre zvuky?

 

Ohodnoťte tento článok:
Ako padol Berlínsky múr
Ako dieťa naučiť svetové strany

Súvisiace články

 

Účet blogera


Najaktívnejší blogeri

  • Patrik Hyll
    5 625 Bodov
  • Ulrich
    4 881 Bodov
  • Lukáš Janáčik
    4 647 Bodov
  • Janko
    1 676 Bodov
  • Dodo Farkaš
    1 174 Bodov
  • Martin Majtán
    693 Bodov
  • Natália Andrašková
    457 Bodov
  • Michal Chovanec
    455 Bodov
  • Adam Hančák
    353 Bodov
  • Lenka Baranovičová
    341 Bodov
 

Najčítanejšie články

Patrik Hyll
08. marec 2015
Biológia
V dnešnom blogu Vám ukážem že zvieratá nie sú len roztomilé, ale niektoré druhy aj poriadne škaredé. Matka príroda sa naozaj vyhrala do sýtosti, niektorých obdarovala priam neuveriteľnou roztomilosťou...
Hodnotiť:
32995 x čítané
Lenka Baranovičová
05. marec 2015
Biológia
Asi každý má rád motýle, aj ja. Ale mám medzi nimi pár obľúbených druhov, ktoré sú niečím výnimočné v porovnaní s ostatnými. Dnes by som vám chcela povedať o šiestich z nich....
Hodnotiť:
26302 x čítané
Prochy
11. október 2014
Prečo je to tak
Keď hodíme kameň do jazera, okamžite začne klesať na dno. Drievko pláva na hladine. Niektoré veci sa potopia, iné sa len zľahka ponoria. Od čoho to závisí?...
Hodnotiť:
25983 x čítané