A. Lutonského 716/11, Liptovský Mikuláš 031 01, SR
0911 803 335   

Umelá inteligencia

Umelá inteligencia

 Bill Gates , Steven Hawking pred ňou varujú a veľký giganti ako Google , Facebook či IBM do nej investujú milióny dolárov . 

Prve si povieme povieme čo to vlastne je . Ak som hľadal presnú definíciu umelej inteligencie tak som ju nenašiel ale medzi programátormi takáto definícia koluje a znie : Umelou inteligenciou je akýkoľvek program (alebo jeho časť), ktorý dokáže vyriešiť problém, bez toho, aby sme riešenie tohto problému dopredu do programu vložili. 
Najprv ľudia chceli vytvoriť robota , ktorý by sa podobal človeku no dnes už hľadajú skôr iné typy inteligencie. 


Druhy umelej inteligencie :

Evolučný algoritmus

Evolučný algoritmus sa používa najmä na optimalizačné problémy, dobrým príkladom je problém obchodného cestujúceho alebo plánovanie rozvozu tovaru zásielkovou službou. Výpočet riešení týchto problémov klasickými algoritmami, pri veľkom počte miest, môže trvať strašne dlho ale pomocou evolučných algoritmov sa vieme priblížiť optimálnemu riešeniu do niekoľkých minút. Používajú sa aj na problémy, kde vieme opísať požadované vlastnosti riešenia, ale nevieme ako sa k riešeniu dostať, napríklad návrh plošných spojov. Veľmi známy prípad použitia bol návrh tvaru krídel a motorov Boeingu 737 (áno časti lietadla boli navrhnuté počítam).

Neurónové siete 

Zoberieme matematický model neurónov a pospájame ich do zložitejších štruktúr. V umelej inteligencii sa na neurónových sieťach cenia najmä schopnosť učiť sa z príkladov a doučovať na nových vzorkách. 

Neurónová sieť, ktorá má niekoľko desiatok neurónov (náš mozog ich má 80 - 90 miliárd), dokáže rozpoznávať ľudské tváre, písmená a iné objekty. Takéto siete sa používajú na modelovanie vývoja finančných trhov, určovanie veľkosti splátky pri pôžičke klasifikáciu zlúčenín.

Strojové učenie

Je to skupina algoritmov, ktoré sa dokážu učiť. Laicky by ich bolo možné prirovnať k umelej intuícii. Napríklad chceme strojové učenie naučiť rozpoznávať človek tak mu budeme ukazovať množstvo obrázkov človeka a povieme, toto je človek. Potom mu ukážeme množstvo obrázkov iných predmetov a povieme toto nie je kladivo. Podobne sa dá pristupovať aj k iným druhom dát, nielen obrázkom, ale aj hudbe, textu a hociakým iným druhom dát. Strojové učenie sa dá použiť pri predpovedaní správania. 

Zo strojovým učením sa stretneme aj pri vybavovaní pôžičky - banka má o každom klientovi, ktorý si vybavil pôžičku, rôzne údaje (príjem, výdavky, povolanie, ...) a vie aj to, či pôžičku riadne splácal. Týmito údajmi natrénuje nejaký vhodný algoritmus strojového učenia, aby rozpoznával potenciálne problémových klientov, ten neskôr pôžičku novému žiadateľovi schváli alebo zamietne. Iné druhy strojového učenia dokážu triediť textové dokumenty podľa témy, riadiť sondu na Marse, predpovedať vlastnosti proteínov a pomáhať v rozhodovaní.

Expertné systémy

Snažia sa simulovať logické myslenie v nejakej oblasti. Skladajú sa zo znalostí, ktoré sú často vo forme logických pravidiel, na bázy faktov – tá obsahuje potrebné fakty na to, aby systém mohol pracovať, pričom počas práce sa pomocou odvodzovania cez bázu znalostí vytvárajú nové fakty. Expertný systém sa dokáže spýtať používateľa na fakty, ktoré mu chýbajú. Expertné systémy pomáhajú ľuďom interpretovať a zaradiť informácie, poskytujú expertné znalosti, pomáhajú pri rozhodovaní.

Tak toto bolo delenie Umelej inteligencie ale ešte by som chcel povedať niečo o Turingovom teste ktorý by mal dokázať rozoznať umelú inteligenciu od človeka . Spočíva to v tom  v tom, že necháme jedného človeka v úlohe pýtajúceho sa dávať otázky dvom respondentom, ktorých nemá možnosť vidieť. Jedným z nich je človek a druhým počítač. Komunikácia je výlučne textová, trvá päť minút a rozsah konverzačných tém nie je obmedzený.

 

Ak pýtajúci sa spolu s hodnotiacou komisiou (hodnotiť odpovede môže viac osôb) nedokáže podľa ich odpovedí rozlíšiť, ktorý z respondentov je človek a ktorý stroj, potom tento stroj možno považovať za inteligentný. Prelomovou hranicou sa považuje 30% úspešnosť, teda minimálne traja z desiatich hodnotiteľov musia byť presvedčení, že komunikácia prebieha s človekom a nie strojom, prípadne nedokážu rozlíšiť človeka od stroja.

 

Prvý počítač zvládol test úspešne v roku 2014. Počítačový program Eugene ktorý simuloval 13. ročného chlapca. Komunikáciu hodnotili tri osoby a jednu z nich Eugene presvedčil, že je živý človek (teda 33% úspešnosť). Ale nebojte tento program nie je inteligentný je to iba simulácia 
odpovedi ktoré sťahoval z internetu . Keď sa počítač správa pre ľudí inteligentným spôsobom, neznamená to, že je skutočne inteligentný a už vôbec nie, že rozmýšľa . 

 

 

 

Ohodnoťte tento článok:
Načo sa pripraviť pri lete do vesmíru - I
Chlapec posadnutý elektrinou

Súvisiace články

 

Účet blogera


Najaktívnejší blogeri

  • Patrik Hyll
    5 625 Bodov
  • Ulrich
    4 881 Bodov
  • Lukáš Janáčik
    4 647 Bodov
  • Janko
    1 676 Bodov
  • Dodo Farkaš
    1 174 Bodov
  • Martin Majtán
    693 Bodov
  • Natália Andrašková
    457 Bodov
  • Michal Chovanec
    455 Bodov
  • Adam Hančák
    353 Bodov
  • Lenka Baranovičová
    341 Bodov
 

Najčítanejšie články

Patrik Hyll
08. marec 2015
Biológia
V dnešnom blogu Vám ukážem že zvieratá nie sú len roztomilé, ale niektoré druhy aj poriadne škaredé. Matka príroda sa naozaj vyhrala do sýtosti, niektorých obdarovala priam neuveriteľnou roztomilosťou...
Hodnotiť:
33041 x čítané
Lenka Baranovičová
05. marec 2015
Biológia
Asi každý má rád motýle, aj ja. Ale mám medzi nimi pár obľúbených druhov, ktoré sú niečím výnimočné v porovnaní s ostatnými. Dnes by som vám chcela povedať o šiestich z nich....
Hodnotiť:
26305 x čítané
Prochy
11. október 2014
Prečo je to tak
Keď hodíme kameň do jazera, okamžite začne klesať na dno. Drievko pláva na hladine. Niektoré veci sa potopia, iné sa len zľahka ponoria. Od čoho to závisí?...
Hodnotiť:
26015 x čítané