A. Lutonského 716/11, Liptovský Mikuláš 031 01, SR
0911 803 335   

Temná energia, vesmírna akcelerácia a expanzia, temná hmota, gravitácia.

Temná energia, vesmírna akcelerácia a expanzia, temná hmota, gravitácia.

- Temná energia, vesmírna akcelerácia, vesmírna expanzia.

Ak sa pohybujete v okruhu fyziky, určite ste už počuli o temnej energii. Ale najprv si musíme vysvetliť, čo to je vesmírna akcelerácia a ako funguje expanzia vesmíru.

 

Ak by ste zmerali vzdialenosť nejakej galaxie dnes a o pár rokov, prišli by ste na to, že sa od nej vzdalujeme (samozrejme, ak ignorujeme gravitáciu blízkych galaxií).
Lenže keby ste sa dokázali dostať do inej galaxie a spraviť to isté meranie s pár galaxiami, ale spravili by ste ich z každej galaxie, zistili by ste, že každá galaxia sa vzďaluje od každej. Priestor sa zväčšuje. Toto je tzv. vesmírna expanzia.

Ale akou rýchlosťou sa to deje? Ako sa to spomaľuje? Každý by povedal, že táto expanzia a vzďaľovanie sa bude spomaľovať. Lenže vedci roku 1998 zistili niečo velice zaujímavé, šokujúce. Je to presne opačne, toto odďaľovanie sa zrýchluje.

Einsteinova teória vlastne perfektne túto vec podporuje. Jedna z jeho teórií hovorí o tom, že aj tam, kde nič nie je, je nejaká energia. Nazývame ju temná energia (dark energy) alebo vákuová energia (vacuum energy). Táto energia sama seba tlačí a to spôsobuje to, že toto zrýchlenie je zrýchlenie a nie spomalenie.

Samozrejme, je to len teória. Vedci sa snažia zistiť, či to je naozaj takto, alebo či je to len tým, že máme zlú teóriu gravitácie, že teória relativity je nekompletná alebo je to možno nejaká variácia tejto temnej energie. Ale ak je to pravda, táto expanzia bude stále rýchlejšia a z vesmíru sa stane tmavšie a osamelejšie miesto.

- Gravitácia a temná hmota

Myslím si, že každý, kto si číta tento článok, pozná základny vzorec a základné veci o gravitácii, o ktorej hovori Isaac Newton.
Ak by niekto nevedel, tak na našej zemi používame vzorec


gravitacia_vzorec1

Myslím si, že každý, kto si číta tento článok, pozná základny vzorec a základné veci o gravitácii, o ktorej hovori Isaac Newton.
Ak by niekto nevedel, tak na našej zemi používame vzorec
gravitacia_vzorec1
Kde namiesto a (zrýchlenie) dosadíme g (gravitačné zrýchlenie, ktoré sa pri približných výpočtoch používa s hodnotou 10, ale nie je konštantné).
F je sila, ktorou gravitácia pôsobí na teleso s hmotnosťou m s gravitačným zrýchlením g.
Príklad - Telesto s hmotnosťou 10kg. Aká gravitačná sila naň pôsobí?
F=mg
F=10*10
F=100N (100 Newtonov)

Ďalej poznáme univerzálny gravitačný vzorec, ktorý funguje viac-menej len pre dve perfektne gulaté telesá, ale pre približné výpočty sa dá použiť, čím menej je teleso perfektne guľaté, tým je to nepresnejší výpočet.


universal_gravity
Kde F je sila ktorou na seba pôsobia dve telesá
G (alebo Κ ako Kappa) je konštanta - 6.673×10−11
m1 hmotnosť prvého telesa
mhmotnosť druhého telesa
r je vzdialenosť ťažísk týchto telies.

 

- Čo je to temná hmota?

Mali ste niekedy pocit, že je tu niečo, čo nevidíte, ale je to tu? Mali ste správny pocit - je to temná hmota.
Podľa hore uvedených vzorcov si môžeme vypočítať akou gravitačnou silou na seba pôsobia hviezdy (napríklad, podľa iných vzorcov dokážeme aj galaxie atď..)

Po prepočtoch fyzici zistili, že niečo nie je v poriadku. Podľa ich výpočtov sa mali hviezdy v galaxiách od seba oddeliť, jednoducho tam nebola taká sila, aby ich udržala pokope. Tak sme zistili, že je medzi nimi niečo neviditeľné (pre nás), čo ich drží. Predstavte si to ako šnúrky, ktoré ich držia, ktoré sa naťahujú.

hmota_graf - wikipedia
Dark energy - Temná energia
Dark matter - Temná hmota
Luminous a nonluminous matter - Hmota akú si predstavujeme my. Jednoducho klasická hmota.

Ohodnoťte tento článok:
Čas a priestor
Svetlo a jeho tajomstvá.
 

Účet blogera


Najaktívnejší blogeri

  • Patrik Hyll
    5 625 Bodov
  • Ulrich
    4 881 Bodov
  • Lukáš Janáčik
    4 647 Bodov
  • Janko
    1 676 Bodov
  • Dodo Farkaš
    1 174 Bodov
  • Martin Majtán
    693 Bodov
  • Natália Andrašková
    457 Bodov
  • Michal Chovanec
    455 Bodov
  • Adam Hančák
    353 Bodov
  • Lenka Baranovičová
    341 Bodov
 

Najčítanejšie články

Patrik Hyll
08. marec 2015
Biológia
V dnešnom blogu Vám ukážem že zvieratá nie sú len roztomilé, ale niektoré druhy aj poriadne škaredé. Matka príroda sa naozaj vyhrala do sýtosti, niektorých obdarovala priam neuveriteľnou roztomilosťou...
Hodnotiť:
33020 x čítané
Lenka Baranovičová
05. marec 2015
Biológia
Asi každý má rád motýle, aj ja. Ale mám medzi nimi pár obľúbených druhov, ktoré sú niečím výnimočné v porovnaní s ostatnými. Dnes by som vám chcela povedať o šiestich z nich....
Hodnotiť:
26305 x čítané
Prochy
11. október 2014
Prečo je to tak
Keď hodíme kameň do jazera, okamžite začne klesať na dno. Drievko pláva na hladine. Niektoré veci sa potopia, iné sa len zľahka ponoria. Od čoho to závisí?...
Hodnotiť:
26010 x čítané