A. Lutonského 716/11, Liptovský Mikuláš 031 01, SR
0911 803 335   

Sigmund Freud

Sigmund Freud

Jeden z najväčších psychológov a zakladateľ psychoanalýzy  sa narodil v meste Príbor na Morave. Keď mal štyri roky, presťahovali sa Freudovci do Viedne, kde prežil prevažnú čast života. Už ako žiak a študent prejavoval mimoriadne nadanie a mal veľmi blízky vzťah k svojej matke, ktorá mu neprestajne dávala najavo, že v ňom vidí a cíti budúceho génia.

 

Napriek tomu absolvoval svoje lekárske štúdium so značnou nechuťou. Oveľa neskôr - po štyridsiatich rokoch lekárskej praxe - sa vyjadril, že vždy mal pocit, že nikdy nebol lekárom v skutočnom slova zmysle. Medicínou si len zarábal na živobytie (mal šesť detí) a naozaj žil len vtedy, keď celé noci pracoval a písal svoje psychologické knihy.

Freud sa zbytočne pokúšal predĺžiť si svoje štúdium, pretože sa chcel preorientovať na fyziológiu; jeho chudoba a plány oženiť sa s dievčinou ešte chudobnejšou ako bol sám, ho prinútili rezignovať a prijať miesto v jednej viedenskej nemocnici.

Už ako mladý sedemnásťročný chlapec bol neobyčajne silnou a húževnatou osobnosťou. V tomto čase sa sám naučil španielsky, aby mohol čítať Cervantesa v origináli. Jeho humanistické a hlboko filozofické myšlienky mali veľkú duševnú hĺbku už počas jeho štúdií.

Spočiatku Freud vykonával anatomické výskumy mozgu, roku 1885 začal pracovať v Paríži u neurológa Jeana Charcota a zaoberal sa úkazmi hypnózy a hystérie. Stretnutie s týmto mužom mu dalo rozhodujúce impulzy do ďalšieho života. 

V nasledujúcom roku si otvoril prax vo Viedni a roku 1893 vyvinul spolu s Breuerom katarznú metódu k uvoľňovaniu a oslobodeniu sa z nespracovaných traumatických zážitkov.

O dva roky neskôr sa uviedol ako autor svojou prvou prácou "O psychických mechanizmoch hysterických fenoménov". Nasledujúca kniha "Výklad snov" vychádza roku 1900 a je jednou z jeho najdôležitejších prác, čerpá z nej aj pri vypracovávaní svojej teórie psychoanalýzy. V tom čase jej však skoro nikto nerozumel; pri náklade len 600 výtlačkov trvalo vyše desať rokov, kým bola rozpredaná.

Teóriou o snoch položil Freud základný kameň celej psychoanalýzy a definoval pojem podvedomia a nevedomia. Sen je pre neho okrem iného i strážcom spánku.

Ďalšou jeho vynikajúcou prácou je "Psychopatológia všedného života". Táto práca dokázala v menej mysterióznej oblasti, ako ju opisovala jeho predošlá kniha o snoch, správnosť psychoanalytického modelu, konštruovaného pre fenomenológiu snov a hystérie. Jej osnova je podobná ako vo "Výklade snov", ale po teoretickej stránke je jednoduchšia a laikovi ľahšie zrozumiteľná. Aj Freud sám pri prednáškach o psychoanalýze používal pre laikov príklady z tejto práce.

V roku 1907 dochádza k jej ďalšiemu vydaniu, a tu sa objavuje veľa doplnkov týkajúcich sa poverčivosti človeka. Jeho postoj k tejto psychologickej problematike je čisto racionálno-vedecký. Freud hovorí, že poverčivosť je realitou ľudskej existencie a že psychoanalýza je v stave podať k tomu logické argumentatívne vysvetlenie. Nie je bez zaujímavosti, že aj sám Freud má silný komponent poverčivosti, ktorý však drží v šachu svojím nadmerným racionalizmom. Ostatne vždy sa k tomu aj sám priznával.

Ešte roku 1902 založil vo Viedni psychologický diskusný krúžok, ktorého členmi boli aj Alfréd Adler a C.G. Jung, neskôr psychológovia svetového mena. Obzvlášť s podstatne mladším Jungom ho spájalo intenzívne priateľstvo, napokon sa však rozišiel s oboma.

Veľmi prekvapujúco znejú závery Freudovej teórie determinizmu:

Skutky a činy, ktoré pripisujeme buď náhode alebo našim slobodným rozhodnutiam, nie sú v skutočnosti ničím iným ako mechanickým priebehom, ktorý spôsobuje a iniciuje naše nevedomie.

Zaujatím tejto pozície Freud vlastne popiera existenciu našej slobodnej vôle! O náhode tvrdí, že existuje len v materiálnom svete, nikdy ale nie vo svete psychickom, a teda ani vo svete snov - tam je podľa neho všetko striktne determinované!  

Úžasne dôležitú úlohu zohral Freud ako sexuológ. Začiatky tejto jeho činnosti boli nesmierne obtiažne a nebezpečné, veď vtom čase ešte ovládala sexualitu represívne ju tabuizujúca viktoriánska, puritánska morálka.

Dielo Sigmunda Freuda je také obsiahle, že tu možno z neho uverejniť len nepatrný zlomok. To, čo tento muž vytvoril, je ešte tým obdivuhodnejšie, že trpel viac ako dvadsať rokov ústnou rakovinou a musel sa podrobiť vyše tridsiatim operáciám.

Podľa Freuda bolo hlavným impulzom každého ľudského snaženia a každej ľudskej aktivity libido, ku ktorému neskôr pripojil ešte aj pud sebazáchovy. Tieto pudy, a či motorické pohony človeka, vychádzali z najvzdialenejších hĺbok ľudského nevedomia.

Život dospelého videl zakódovaný alebo priamo odvodený z jeho detskej biografie, to značí, že človek bol determinovaný svojimi detskými skúsenosťami. U dieťaťa zohrával významnú úlohu oidipovský komplex a jeho silná intenzita mohla veľmi nepriaznivo ovplyvniť život dospelého.

Freud bol aj autorom veľmi komplexných teórií o neuróze a psychóze a napísal tiež množstvo prác z oblasti davovej psychológie, mytológie a náboženskej psychológie.

Jeho dielo mimoriadne silno ovplyvnilo spoločnosť a jej etiku, a prispelo veľkou mierou k úplne novým pohľadom na sexualitu. 

Na sklonku života odchádza z Viedne do Anglicka, pretože ako Rakúšan židovského pôvodu sa obával zlovôle nacistov.

Ohodnoťte tento článok:
Slovensko
Zbrane počas druhej svetovej vojny

Súvisiace články

 

Účet blogera


Najaktívnejší blogeri

  • Patrik Hyll
    5 625 Bodov
  • Ulrich
    4 881 Bodov
  • Lukáš Janáčik
    4 647 Bodov
  • Janko
    1 676 Bodov
  • Dodo Farkaš
    1 174 Bodov
  • Martin Majtán
    693 Bodov
  • Natália Andrašková
    457 Bodov
  • Michal Chovanec
    455 Bodov
  • Adam Hančák
    353 Bodov
  • Lenka Baranovičová
    341 Bodov
 

Najčítanejšie články

Patrik Hyll
08. marec 2015
Biológia
V dnešnom blogu Vám ukážem že zvieratá nie sú len roztomilé, ale niektoré druhy aj poriadne škaredé. Matka príroda sa naozaj vyhrala do sýtosti, niektorých obdarovala priam neuveriteľnou roztomilosťou...
Hodnotiť:
32990 x čítané
Lenka Baranovičová
05. marec 2015
Biológia
Asi každý má rád motýle, aj ja. Ale mám medzi nimi pár obľúbených druhov, ktoré sú niečím výnimočné v porovnaní s ostatnými. Dnes by som vám chcela povedať o šiestich z nich....
Hodnotiť:
26301 x čítané
Prochy
11. október 2014
Prečo je to tak
Keď hodíme kameň do jazera, okamžite začne klesať na dno. Drievko pláva na hladine. Niektoré veci sa potopia, iné sa len zľahka ponoria. Od čoho to závisí?...
Hodnotiť:
25979 x čítané