A. Lutonského 716/11, Liptovský Mikuláš 031 01, SR
0911 803 335   

Informačno- technicko- historicko- vedecké ...

Budem písať o informatike, vede a technike a čosi z histórie a skúsim aj nejaké pokusy. Vedemosti nečerpám z wikipedie, alebo referatov, ale z odborných kníh z viacerých zdrojov, kde viem že sú zdroje poctivé a pravdivé. Dúfam že Vás zaujmem.

Mýty s ktorými ste sa už stretli: 4 až 6

Mýty s ktorými ste sa už stretli: 4 až 6

Vitajte v pokračovaní blogu o mýtoch s ktorými ste sa už stretli. Máme tu daľšiu trojku.

 

 

Začneme zmyslami:

b2ap3_thumbnail_regulacne-sustavy-zmysly.jpg

 

Ľudia majú päť zmyslov:

Zrak, sluch, čuch, hmat. Už od čias Aristotelesa jeznáme päť hlavných zmyslov. V súčasnosti sa však v akademickom svetle čulo diskutuje o tom, či do záklanej hitparády zmyslov netreba ešte zopár pridať. Veď odborníci už poznajú aj zmysel pre rovnováhu, propriocepciu- prijímanie podnetovo polohe tela, ale aj mechanocepciu- vnímaniedotyku a tlaku, termocepciu- vnímanie tepla kožou, či nocicepciu- vnímanie bolestivých podnetov...

 

b2ap3_thumbnail_mobilstop.jpg

Používanie napríklad mobilného telefónu spôsubuje rakovinu: 

Je to pravda? Nie je. Týmto problémom sa nedávno zaoberali Francúzky vedci, výskyt rakoviny sa však nepotvrdil- nenašlo sa dostatok dôkazov. Navyše moderné telefóny sú oveľa jemnejšie k nášmu zdraviu, ako tie staré. Pozor!, na moderných mobilných telefónoch je však bežným problémom závislosť, ktorá ničí našu spoločnosť. Telefóny síce rakovinu nespôsobujú, ale sú čoraz nebezpečnejšie zo psychickej stránky. 
Výskyt rakoviny z používania moblilov skúmala aj slávna dvojka Ničiteľov Mýtov, ktorá taktiež nič nepotvrdila. Skúmali, ako pôsobí žierenie z telefónovna ľudský mozog. Mozog žiarenie neovplyvnilo.

b2ap3_thumbnail_496px-Sonar_Principle-cs.svg.png

Netopier sa  zamotáva do vlasov:

Rozprávky, filmy robia z netopierov netvory. Pravda je však taká, že najmenší cicavec na svete nám neublíži, ani sa nám nezamotajú do vlasov. Netopier sa orientuje pomocou  echolokácii, čo je orientácia pomocou ultrazvuku, majú veľmi kvalitnú navigáciu a človeku sa vyhnú už zďaleka.
Ak však netopierovi sťažíme orientáciu, napriklad ostrím svetlom, môže sa stať, že nešťastnou náhodou nabúra a havaruje. Netopiere taktiež priťahujú pestré farby (mne raz pristál na tričku), takže ak máte modré, zelené... vlasy ste príťažlivý (ale iba pre netopiera), šanca že do práve do Vás narazí je minimálna.

 

(Na Slovensku žijú druhy, ktoré sa živia len hmyzom, ale v južnej Amerike žijú netopiere, ktoré sa živia krvou! Je ich však strašne málo.)

Ak ste v jaskyni s netopiermi hlavne nekričte!, netopiere pôjdu za zdrojom zvuku...

 

 

By Patrik

 

 

Location (Map)

Ohodnoťte tento článok:
Korešpondenčné semináre pre tých, čo myslenie je z...
História Programovania

Súvisiace články

 

Účet blogera


Najaktívnejší blogeri

  • Patrik Hyll
    5 625 Bodov
  • Ulrich
    4 881 Bodov
  • Lukáš Janáčik
    4 647 Bodov
  • Janko
    1 676 Bodov
  • Dodo Farkaš
    1 174 Bodov
  • Martin Majtán
    693 Bodov
  • Natália Andrašková
    457 Bodov
  • Michal Chovanec
    455 Bodov
  • Adam Hančák
    353 Bodov
  • Lenka Baranovičová
    341 Bodov
 

Najčítanejšie články

Patrik Hyll
08. marec 2015
Biológia
V dnešnom blogu Vám ukážem že zvieratá nie sú len roztomilé, ale niektoré druhy aj poriadne škaredé. Matka príroda sa naozaj vyhrala do sýtosti, niektorých obdarovala priam neuveriteľnou roztomilosťou...
Hodnotiť:
32873 x čítané
Lenka Baranovičová
05. marec 2015
Biológia
Asi každý má rád motýle, aj ja. Ale mám medzi nimi pár obľúbených druhov, ktoré sú niečím výnimočné v porovnaní s ostatnými. Dnes by som vám chcela povedať o šiestich z nich....
Hodnotiť:
26263 x čítané
Prochy
11. október 2014
Prečo je to tak
Keď hodíme kameň do jazera, okamžite začne klesať na dno. Drievko pláva na hladine. Niektoré veci sa potopia, iné sa len zľahka ponoria. Od čoho to závisí?...
Hodnotiť:
25815 x čítané