A. Lutonského 716/11, Liptovský Mikuláš 031 01, SR
0911 803 335   

Militarizácia svetového hospodárstva a nebezpečenstvo svetovej jadrovej vojny

Militarizácia svetového hospodárstva a nebezpečenstvo svetovej jadrovej vojny

Vojna. Všetci sme už o nej počuli, učili sa o nej, rozprávali sme sa o nej. Ako znie jej definícia? Vojna je násilné ozbrojené presadzovanie územných, politických a vojenských záujmov určitou skupinou ľudí, určitým štátom alebo skupinou štátov.

V rokoch 1914-1918 sa prvýkrát bojovalo na celom svete (1. svetová vojna). Podobne aj druhá svetová vojna (1939-1945) zasiahla v podstate celý svet. Mnoho ľudí hovorí, že v prípade, že by v dnešnej dobe  vypukla nová svetová vojna, štáty by sa rozhodli použiť jadrové zbrane, teda by vypukla svetová jadrová vojna s množstvom obetí.

Jadrové bomby boli prvýkrát použité (okrem testu) na Japonské mestá Hirošimu a Nagasaki (bomby sa volali Little Boy a Fat Man), čím Američania zastrašili celý svet i vtedajšie ZSSR. Následkom toho bola síce ukončená 2. Svetová vojna (Japonci podpísali kapituláciu), no začala militarizácia.

Čo však znamená „militarizácia“?

Militarizácia je podriaďovanie celej štátnej správy vojsku                      (zbrojenie  = militarizovanie). Militarizácia sa však netýka výlučne jadrových bômb, no i všetkých ostatných vojenských prostriedkov (napr. tanky, stíhačky, vojnové lode, útočné pušky, granáty a mnoho ďalších). Následkom takéhoto zbrojenia sú však obavy, napätie a vzájomná nedôvera. Keď sa štát rozhodne, že má na svoje pomery dostatočne silnú armádu a prestane kupovať „zbožie“, predávajúci/výrobca začína hľadať nové alternatívy príjmu resp. predaju tovaru. Prichádzajú zločinecké skupiny, teroristi, rôzne hnutia, mafia....  K ľuďom sa tak dostávajú nebezpečné zbrane.

Ľudstvo sa preto dostáva do problému. Kedykoľvek totiž môže vypuknúť vojna, niekto môže odpáliť nálož, zastreliť vás a podobne.

Ľudstvo sa o svoju existenciu bálo vždy a vždy i bude. Je to proste v nás, náš pud určitej sebazáchovy Už odpradávna sme sa preto snažili dostať na vrchol, aby sme si mohli aspoň nahovárať, že sme neporaziteľní, prípadne niečo viac... Niektorí ľudia si možno myslia, že keď sú na vrchole potravinového reťazca, sú pánmi sveta. Opak je však pravdou, pretože ako každý živočíšny druh aj ľudia majú svojho hlavného nepriateľa, ktorý znižuje počet druhu (zabezpečuje určitú rovnováhu). Sú ním ľudia samotní. My totiž nevieme žiť a existovať v harmónii a pomáhať si, zdokonaľovať sa. Ak totiž chvíľu žijeme v mieri, príde niekto, kto chce byť iný a snaží sa ovládnuť ostatných, túži po politickej moci, či túži po uznaní alebo území a je mu jedno, ako sa dostane k výsledku.

Smutnou pravdou však je, že na Zemi je cca sedem a pol miliardy ľudí. Preto si myslím, že každým holokaustom, každou vojnou, každým hladomorom alebo pandémiou/epidémiu nastáva určitá očista Zeme od ľudí, ktorí sú (povedzme si pravdu) pomerne premnožení. Nemáme totiž reálneho živočíšneho nepriateľa, čím teda nastala populačná explózia.

 

Nebezpečenstvo ohrozenia existencie ľudstva sa dokonca zvyšuje a to najmä z dôvodov :

  1. stupeň zdokonaľovania techniky a technológií dosiahol takú úroveň, že nové, nebezpečnejšie zbrane vznikajú čoraz rýchlejšie 
  2. hrozí nebezpečenstvo vývoja a výroby dokonalejších a nebezpečnejších zbraní hromadného ničenia
  3. ovládanie a kontrola prostriedkov hromadného ničenia sa môže zvrtnúť a situáciu tak nemusia ovládať politici, ale náhoda
  4. vďaka takmer dokonalým zbraniam a technike, je čoraz jednoduchšie vyvolať vojnový konflikt
  5. vážne nebezpečenstvo ľudstvu prináša prenesenie pretekov v zbrojení do kozmu, kde by mohli pokračovať ľudské konflikty
  6. nebezpečenstvom je aj zvýšenie počtu krajín, ktoré vlastnia jadrové zbrane

 

Ľudská túžba po vláde sa prejavuje i teraz. Príkladom nám môže byť Ukrajina a Rusko.  Prečo sa proti Rusku zaviedli sankcie, ktoré postihnú všetkých      (plyn , vzájomný predaj zbožia)? Na Slovensku (a nie len u nás) stratili predajcovia kontrakty s Ruskom kvôli sankciám, následkom čoho skrachovali alebo krachujú. Pre niektoré firmy to bol totiž hlavný odoberateľ. Aj napriek diverzifikačným opatreniam bude EÚ aj naďalej závislá od ruských dodávok zemného plynu. Aspoň v „dohľadnej dobe,“ varuje vo svojej analýze Medzinárodná energetická agentúra (IEA).  Prečo potom chcú politici hlasovať o ďalších sankciách voči Rusku?

USA , ako superveľmoc, má veľkú moc. Dalo by sa povedať, že ovplyvňuje i ostatné štáty? Ako som si všimol (iba môj subjektívny názor), USA je pomerne dosť proti Rusku a jeho vplyve na Ukrajine, no proti Rusku všeobecne. Nedávno som čítal článok, že Putin (Ruský prezident (ak by niekto nevedel :D)) bol na návšteve v Austrálii. Cestoval však bojovou loďou a nie lietadlom a v amerických médiách to prekrútili, že Rusko provokuje vojnovými loďami Austráliu. Samozrejme, že americké médiá sú jedni z najsledovanejších, a tak to ovplyvní i ďalšie.

Taktiež Európa sa obáva, či na Ukrajine prímerie vydrží a podozrieva Rusko, že dodáva zbrane pro-ruským separatistom.

V Európskej ústave som našiel, že krajiny, ktoré patria do Európskej únie, musia vylepšovať svoju armádu (zbrojiť, teda militarizovať). Otázkou však je: prečo? Chystá sa EÚ na niekoho zaútočiť? To sa pravdepodobne nedozvieme.

Možnosť vypuknutia svetovej vojny, prípadne „iba“ jadrovej vojny, zvyšujú i teroristi, ktorí sa začali v poslednej dobe (podľa mňa) viac prejavovať. Pokiaľ si dobre spomínam, počas jedného maratónu v Bostone v nedávnej minulosti      (roku 2013) bola odpálená bomba v dave ľudí. Zomreli tam 2 ľudia a ďalších asi 220 bolo zranených (amputované ruky, nohy a podobne), následkom čoho boli na každom následnom maratóne sprísnené opatrenia. Len pred nedávnom skupina teroristov vo Francúzsku zaútočila na Charlie Hebdo (časopis). Útok si vyžiadal 12 obetí a 11 zranených. Následne útok zamaskovaných ozbrojencov, ktorí strieľali na policajtov (taktiež Francúzsko).

Tieto útoky boli potrestané, no kladú otázku, ako veľmi sme chránení voči teroristickým útokom. A zároveň poukazujú na to, že dostať sa k zbraniam pravdepodobne nie je až také zložité a malo by sa to zmeniť. Ľudia by si mali položiť zásadnú otázku.

Je dôležitejšie byť extrémne vyzbrojení alebo chceme žiť civilizovane?

Je teda krutou realitou, že hrozí vypuknutie novej jadrovej vojny, ktorá by mohla spôsobiť zánik sveta ako ho poznáme, pričom by sa ľudia mohli dočista vyhubiť. Veľmi potrebná je konverzia. To jest zníženie a postupné úplné zastavenie zbrojenia a využitie peňazí míňaných na militarizáciu pre civilné účely.

To znamená, že všetko je v rukách ľudí, ktorí by sa mali rozhodnúť, či je výroba zbraní taká dôležitá a či by nemohli peniaze vynaložené na zbrojenie využiť na iné globálne problémy ľudstva, prípadne na výskum. Mnoho výskumných centier by potrebovali dotácie na výskum a mohli by tak vyriešiť otázky týkajúca sa ďalších problémov ľudstva. Samotné vyrobené zbrane by sme tak mohli používať na obranu samotnej Zeme pred nástrahami vesmíru ako sú meteority, kométy a nebezpečné erupcie.

Obrázok: 1992 painting depicting the Puerto Rican 65th Infantry Regiment's bayonet charge against a Chinese division during the Korean War.

 

Tento článok mi zabral dosť času, keďže som musel prečítať kvantum článkov, takže dúfam, že sa vám páčil (ak ste ho dočítali :D).

Ohodnoťte tento článok:
Korešpondenčné semináre pre tých, čo myslenie je z...
História Programovania

Súvisiace články

 

Účet blogera


Najaktívnejší blogeri

  • Patrik Hyll
    5 625 Bodov
  • Ulrich
    4 881 Bodov
  • Lukáš Janáčik
    4 647 Bodov
  • Janko
    1 676 Bodov
  • Dodo Farkaš
    1 174 Bodov
  • Martin Majtán
    693 Bodov
  • Natália Andrašková
    457 Bodov
  • Michal Chovanec
    455 Bodov
  • Adam Hančák
    353 Bodov
  • Lenka Baranovičová
    341 Bodov
 

Najčítanejšie články

Patrik Hyll
08. marec 2015
Biológia
V dnešnom blogu Vám ukážem že zvieratá nie sú len roztomilé, ale niektoré druhy aj poriadne škaredé. Matka príroda sa naozaj vyhrala do sýtosti, niektorých obdarovala priam neuveriteľnou roztomilosťou...
Hodnotiť:
33041 x čítané
Lenka Baranovičová
05. marec 2015
Biológia
Asi každý má rád motýle, aj ja. Ale mám medzi nimi pár obľúbených druhov, ktoré sú niečím výnimočné v porovnaní s ostatnými. Dnes by som vám chcela povedať o šiestich z nich....
Hodnotiť:
26305 x čítané
Prochy
11. október 2014
Prečo je to tak
Keď hodíme kameň do jazera, okamžite začne klesať na dno. Drievko pláva na hladine. Niektoré veci sa potopia, iné sa len zľahka ponoria. Od čoho to závisí?...
Hodnotiť:
26016 x čítané