A. Lutonského 716/11, Liptovský Mikuláš 031 01, SR
0911 803 335   

Medzi Galileom a Newtonom

Medzi Galileom a Newtonom

Kým začnem písať o Newtonovi rád by som spomenul jedného pána , ktorý žil v rovnakom obdoby ako Galileo Galilei . Tento pán sa narodil v Nemecku a volal sa Johannse Kepler. Sformuloval 3 zákony podľa ktorých sa riadia pohyby  planét. 

Johannes Kepler sa narodil vo Weil der Stadt na juhozápade Nemecka.Študoval na univerzite v Tubingene astronómiu.Po smrti Tycha Brache Kepler zaujal jeho pozíciu ako kráľovského matematika v Prahe. Kepler pokračoval v práci ktorú začal jeho predchodca . Na základe dát získaných Brahom určil eliptickú dráhu planéty Mars a vytvoril tri zákony podľa ktorých sa pohybujú planéty . Keplerove zákony sú kinematické zákony, lebo pohyb planét iba opisujú nevysvetľujú pričinu pohybu planét. Príčinu vysvetlil až  I. Newton, keď formuloval gravitačný zákon.V roku 1612 Kepler opúšťa Prahu a odchádza do Linzu. Jeho žena a dvaja synovia umierajú. Znova sa oženíil, ale prenasledujú ho osobné a finančné problémy.Johannes Kepler zomrel po krátkej chorobe v Regensburgu.Kepler umrel v roku 1630 ale predsa po ňom ostaly tri zákony , ktoré sa dnes  nazývajú Keplerove zákony a tie si teraz vysvetlíme .

Prvý Keplerov zákon určuje tvar trajektórií planét. Planéty sa pohybujú okolo Slnka po eliptických trajektóriách, v spoločnom ohnisku ktorých je Slnko. V tom to zákone sa uvádzajú dva pojmy a to  perihélium (príslnie) bod najbližší pri slnku a  afélium (odslnie) bod najvzdialenejší od slnka .

Druhý Keplerov zákon sa zaoberá rýchlosťou pohybu planéty po trajektórii. Používa pojem sprievodič planéty  je to vektor, ktorého začiatok je v ohnisku elipsy a koncový bod sa pohybuje spolu s planétou.Za rovnaké doby Delta t opíše sprievodič planéty rovnako veľké plochy Delta S . Sprievodič v blízkosti príslnia je kratší ako sprievodič  v blízkosti odslnia. Aby mali opísané plochy rovnaký obsah, musí sa planéta v okolí príslnia pohybovať väčšou rýchlosťou ako v okolí odslnia. Rýchlosť pohybu planéty závisí od vzdialenosti planéty od Slnka. To znamená , že čím je bližšie planéta pri Slnku tým sa pohybuje rýchlejšie . 

 

Tretí Keplerov zákon - Pomer druhej mocniny obežnej doby planéty a tretej mocniny jej strednej vzdialenosti od Slnka má pre všetky planéty rovnakú hodnotu.

 

    kde T je obežná doba planéty a r –vzdialenosť planéty od Slnka.

 

 

 

Ohodnoťte tento článok:
Ako fungujú počítače a z čoho sa skladajú ??
Ako prvý sa pozrel na oblohu cez ďalekohľad

Súvisiace články

 

Účet blogera


Najaktívnejší blogeri

  • Patrik Hyll
    5 625 Bodov
  • Ulrich
    4 881 Bodov
  • Lukáš Janáčik
    4 647 Bodov
  • Janko
    1 676 Bodov
  • Dodo Farkaš
    1 174 Bodov
  • Martin Majtán
    693 Bodov
  • Natália Andrašková
    457 Bodov
  • Michal Chovanec
    455 Bodov
  • Adam Hančák
    353 Bodov
  • Lenka Baranovičová
    341 Bodov
 

Najčítanejšie články

Patrik Hyll
08. marec 2015
Biológia
V dnešnom blogu Vám ukážem že zvieratá nie sú len roztomilé, ale niektoré druhy aj poriadne škaredé. Matka príroda sa naozaj vyhrala do sýtosti, niektorých obdarovala priam neuveriteľnou roztomilosťou...
Hodnotiť:
32986 x čítané
Lenka Baranovičová
05. marec 2015
Biológia
Asi každý má rád motýle, aj ja. Ale mám medzi nimi pár obľúbených druhov, ktoré sú niečím výnimočné v porovnaní s ostatnými. Dnes by som vám chcela povedať o šiestich z nich....
Hodnotiť:
26301 x čítané
Prochy
11. október 2014
Prečo je to tak
Keď hodíme kameň do jazera, okamžite začne klesať na dno. Drievko pláva na hladine. Niektoré veci sa potopia, iné sa len zľahka ponoria. Od čoho to závisí?...
Hodnotiť:
25976 x čítané