A. Lutonského 716/11, Liptovský Mikuláš 031 01, SR
0911 803 335   

Informačno- technicko- historicko- vedecké ...

Budem písať o informatike, vede a technike a čosi z histórie a skúsim aj nejaké pokusy. Vedemosti nečerpám z wikipedie, alebo referatov, ale z odborných kníh z viacerých zdrojov, kde viem že sú zdroje poctivé a pravdivé. Dúfam že Vás zaujmem.

Maďarsko

Maďarsko
Základné informácie:
Vnútrozemský štát
Štátne zriadenie: republika na čele s prezidentom
Susedia: Slovensko, Ukrajina, Rakúsko, Slovinsko, Chorvátsko, Srbsko, Rumunsko
Rozloha: 93033 km2
Počet obyvateľov:  približne 10 miliónov (rok 2011)
Hlavné mesto: Budapešť
Administratívne členenie: 19 žúp
Mena: forint (HUF) = 100 fillérov
Úradný jazyk: Maďarčina
 
Povrch:
Maďarsko sa nachádza v Panónskej panve s pohoriami na slovenských hraniciach s najvyšším vrchom Kékes 1 014 m v pohorí Matra. Má rozlohu 93 030 km². Až 68 % povrchu krajiny tvoria nížiny, pričom 30 % sa nachádza vo výške 200 – 400 m n. m.
Tvárnosť zemského povrchu tiež ovplyvňuje podnebie krajiny. Stredohoria spôsobujú len menšie miestne rozdiely. Horské oblasti sú chladnejšie a vlhkejšie ako nížiny, ktoré majú nielen menšie množstvo zrážok, ale aj viac slnečného svitu, čo vytvára veľmi priaznivé podmienky na pestovanie obilia a ovocia.
 
Vodstvo:
Hlavnú riečnu os tvorí Dunaj, ktorý sa využíva predovšetkým na dopravu a
zavlažovanie. Na východe tečie Tisa s prítokmi Bodrog, Slaná, Kriš a Maruša.
Na juhu Dráva. Blatenské jazero (Balaton) je najväčším jazerom strednej
Európy. Z Rakúska ne území Maďarska zasahuje Neziderské jazero.
 

Obyvateľstvo má pomerne homogénne národnostné zloženie, Maďari tvoria 94,40 % obyvateľov. Rómovia 2,02 %, Nemci 1,18 %, Slováci 0,17 %, Chorváti 0,15%, Rumuni0,14 %, Ukrajinci 0,07 %, Srbi 0,03 %, Gréci 0,07 %, Slovinci 0,05 %, Číňania 0,03 % a iní. Maďari tvoria aj veľké menšiny v okolitých krajinách.

Náboženské zloženie obyvateľstva: rímski katolíci 51,9 %, reformovaní / kalvíni / 15,9 %, bez vyznania 14,5 %, luteráni 3,0 %, grécki katolíci 2,6 %, baptisti 0,2 %, pravoslávni0,1 %, židia 0,1 % a iní.

Priemysel a poľnohospodárstvo:
Hospodárstvo Maďarska bolo v minulosti založené na poľnohospodárstve a potravinárskom priemysle. Nedostatok nerastných surovín brzdil väčší rozvoj. V súčasnosti sa v krajine ťažia bauxit, mangánové rudy, hnedé a čierne uhlie, ropa a zemný plyn. Nedávno boli objavené nové ložiská medi. Významnými odvetviami priemyslu je strojárstvo – výroba autobusov, hutníctvo, chemický priemysel a najmä na ženskej pracovnej sile založený textilný priemysel. Poľnohospodárstvo vďaka priaznivým klimatickým podmienkam a dobrým pôdam zohráva významnú úlohu.

Prevláda rastlinná a živočíšna výroba – ošípané, hovädzí dobytok, kone – ich chov a šľachtenie, ovce, hydina sa podieľajú zhruba rovnakým dielom na poľnohospodárskej výrobe. Najdôležitejšími plodinami pestovanými na orných pôdach sú pšenica, kukurica, zemiaky, slnečnica, cukrová repa, sladovnícky jačmeň, tabak, konope a ľan, významné je aj pestovanie zeleniny – cibule, papriky na korenie a ovocia. Na svahoch Karpát sa tiahnu viniče. Maďarsko je známe svojím tokajským vínom.

Maďarské výrobky:

zimná saláma (Pick, Herz) – dávajú do nej konské a oslie mäso, klobásy čabajky, klobásy Gyula, syry Trapista a Pálpusztai, autobusy Ikarus, železo a hliník, vína, značkový porcelán Zsolnay, Holloházi a Herendi, žiarovky,  Rubikova kocka, kalocsanská a matyó výšivka, nádudvarská čierna keramika, sárkozské domáce tkaniny, ozdobné predmety z olovnatého kryštálu, višne v čokoláde, debrecínska šunka a párky, Bérešove kvapky (svetoznáme liečivo)

Jedlá:

 polievky – slepačia, rybacia – halászlé, guláš, Jókaiho fazuľová, studená višňová

hlavné jedlá – paprikáš, pörkölt (perkelt) s haluškami, tokáň (prúžky mäsa v pikantnej omáčke), lečo, bravčové rebierka, filé zo zubáča - fogas, koložvárska kapusta (kyslá kapusta s ryžou a mäsom)

dezerty– palacinky s marmeládou a tvarohom, iné sú plnené hrozienkami a orechmi, koláč „somloi galuska“, gaštanové pyré, ťahaný závin, Dobošova torta, fánky d, predkrkmy – studená husacia pečeň, paštéta z husacej pečene, palacinky Hortobágy (plnené mletým mäsom a poliate smotanou)

ostatné- rybacie oškvarky (zo sumca a kapra), cestovina tarhoňa Nápoje: víno (tokajské, Egri Bikavér, badačon), marhuľovica – barackovica, čerešňovica, bylinkové likéry Zwack a Unicum

Pamiatky:

Budapešť, vrátane nábreží Dunaja, zámockej štvrte Buda a Andrássyho bulvára (zapísaná v r. 1987)

Táto lokalita ovplyvnená architektonickými štýlmi rôznych období sa môže pochváliť takými monumentmi, ako rímske mesto Aquincum či gotický hrad Buda,. Je to výnimočná mestská krajina svetového merítka, ktorá zachytáva veľké obdobia histórie maďarského hlavného mesta.

Stará dedina Hollókö a jej okolie (1987)

Vďaka svojej tradičnej architektúre je radená medzi najkrajšie dediny v Maďarsku. Hollókö znamená Havrania skala. Ide o unikátne zachovanú maďarskú dedinu zo 17. a 18. storočia.

Jaskyne Aggtelekského krasu a Slovenského krasu (1995, spoločná lokalita so Slovenskom)

Krasová oblasť rozprestierajúca sa pri hraniciach so Slovenskom, kde nadväzuje na lokalitu Slovenský kras. V súčasnosti bolo identifikovaných 712 jaskýň, ktoré sa vyznačujú veľmi vzácnou kombináciou efektu tropického a ľadovcového podnebia, čím umožňujú študovať geologickú históriu staršiu než 10 miliónov rokov.

Tisícročné benediktínske opátstvo Pannonhalma a jeho prírodné okolie (1996)

Nad obcou Pannonhalma sa dvíha hradný vrch (Várhegy 282 mnm). Na tomto vrchu sa nachádza benediktínske opátstvo sv. Martina. Kláštor bol založený na konci 10. storočia mníchmi z Benátok a z Prahy spolu s princom Gézy.

Pusta - národný park Hortobágy (1999)

Vynikajúci príklad kultúrnej krajiny tvarovanej pastierskym spoločenstvom sa rozprestiera okolo rovnomennej obce. Tvoria ju stepi, rozsiahle pasienky, rybníky a močiare s rozlohou 70 tisíc ha.

Ranokresťanská nekropola v Pécsi (Sopianae) (2000)

V 4. storočí bola na území tohto maďarského mesta, predtým rímskej provincie, postavená pozoruhodná skupina zdobených hrobiek.

Fertö - kultúrna oblasť Neusiedlersee (2001, spoločná lokalita s Rakúskom)

Oblasť jazera Fertö/Neusiedler, tvoriaceho spoločnú hranicu medzi Rakúskom a Maďarskom, je už osem tisícročí miestom stretnutia rôznych kultúr.

Historicko kultúrna krajina Tokajského vínneho regiónu (2002)

Rozkladá sa na ploche 183 km2, má približne 5000 obyvateľov. Okolité vinice sa rozprestierajú na úpätí Zemplínských vrchov. V minulosti bolo mesto Tokaj jedným zo stredísk historickej župy Zemplín.

Ohodnoťte tento článok:
Baktérie a huby
Jar Adely Ostroluckej

Súvisiace články

 

Účet blogera


Najaktívnejší blogeri

  • Patrik Hyll
    5 625 Bodov
  • Ulrich
    4 881 Bodov
  • Lukáš Janáčik
    4 647 Bodov
  • Janko
    1 676 Bodov
  • Dodo Farkaš
    1 174 Bodov
  • Martin Majtán
    693 Bodov
  • Natália Andrašková
    457 Bodov
  • Michal Chovanec
    455 Bodov
  • Adam Hančák
    353 Bodov
  • Lenka Baranovičová
    341 Bodov
 

Najčítanejšie články

Patrik Hyll
08. marec 2015
Biológia
V dnešnom blogu Vám ukážem že zvieratá nie sú len roztomilé, ale niektoré druhy aj poriadne škaredé. Matka príroda sa naozaj vyhrala do sýtosti, niektorých obdarovala priam neuveriteľnou roztomilosťou...
Hodnotiť:
33016 x čítané
Lenka Baranovičová
05. marec 2015
Biológia
Asi každý má rád motýle, aj ja. Ale mám medzi nimi pár obľúbených druhov, ktoré sú niečím výnimočné v porovnaní s ostatnými. Dnes by som vám chcela povedať o šiestich z nich....
Hodnotiť:
26305 x čítané
Prochy
11. október 2014
Prečo je to tak
Keď hodíme kameň do jazera, okamžite začne klesať na dno. Drievko pláva na hladine. Niektoré veci sa potopia, iné sa len zľahka ponoria. Od čoho to závisí?...
Hodnotiť:
26010 x čítané