A. Lutonského 716/11, Liptovský Mikuláš 031 01, SR
0911 803 335   

Leonardo Da Vinci

b2ap3_thumbnail_dabc9e6e-3586-4dc2-96c4-9fbd1015114d.png

Leonardo da Vinci bol maliar, architekt, vynálezca a zaujímal sa o všetky vedecké disciplíny. Bol prirodzením géniom mal
revolučné myšlienky a aj vynálezy, ktoré mali zmeniť svet aj preto si vyslúžil aj meno" Renesančný muž " Dnes je známyhlavne dvomi obrazmi s menami Posledná večera a Monaliz.

Veľmi vzdelaný  Da Vinchi vytvoril desiatky zpisov s vynálezmi, pozorovaniami a teóriami.

 

Leonardo da Vinci sa narodil 15. Apríla 1452 v dedinke Anchiano pri Talianskom meste Vinci ako nemanželské dieťa právnikovi Pierovi da Vinci a sedliackemu dievčaťu Catherine.Pierovi otec dovolil nechať si Leonarda a Catherinu prepustili.

Leonardo až do svojich pätnástich rokov býval vo Vinci, kde býval jeho otec s rodinou aj keď o Leonarda sa staral sväčša strýko Francesco, ktorý v ňom prebudil záujem o prírodu a umenie. Ale roku 1467 sa Piero kôli jeho kariére spolu s Leonardom presťahovali do Florencie. Kde začalo jeho vzdelávanie sa vo všetkých kruhoch . 

Piero chcel z Leonarda vychovať právnika, ako bol on sám. Jeho výtvarnícke nadanie, ktoré sa v Leonardovi vypestovalo vo Vinci sa teraz vo Florencii naplno rozvinulo. Piera zaujala výborná povesť dielne Andrea del Verrochio a Leonardo k nemu v sedemnástich vstúpil do učenia.Verrochiova dielňa bola známa okrem iného aj tým, že na niektorých zákazkách sa podieľali aj najlepší Verrochiovi žiaci.Známa je Verrochiova zákazka na obraz Krst Krista , na ktorej sa mal podieľať aj Leonardo. Za úlohu mal namaľovať tvár jedného z anjelov.

Leonardo opustil Verrochiovú dielňu roku 1476. A hneď na to sa mu vynikajúca príležitosť ísť za prácou do Milána u zámožnej rodiny Sforzovcov. 

Miláno vtedy prekvitalo ako výrobca zbraní, zlievarne a podobné budovy ste mohli nájsť skoro všade. Leonardo da Vinci mal najprv za úlohu zostrojiť jazdeckú sochu, ale neskôr aj rôzne bojové stroje. Ale medzitým namaľoval aj mnoho známych obrazov ako Madonna v skalách alebo Dáma s Hranostajom. 

V období Leonardového pobytu v Miláne viackrát vypukol mor a Leonardo ho zakaždým prežil. Uvedomoval si že choroba pretrváva vďaka nie veľmi hygienickým podmienkám  a navrhol mestskú kanalizáciu.
Leonardo sa začal taktiež zaujímať o anatómiu ľudského tela, aj preto sú kresby jeho postáv ako živé. Ľudské telo skúmal pomocou zakázaných pitiev mŕtvol. Keďže pitvanie sa vtedy prísne trestalo, robil to potajomky. Skicoval si svaly, orgány, končatiny z rôznych uhlov, kosti mŕtvol. Dodnes sa zachovali mnohé z jeho skicí.

b2ap3_thumbnail_images-2_20150609-134226_1.jpg

Roku 1498 zaútočilo Francúzsko na Miláno . Leonardo odišiel z Milána. Neskôr, roku 1502 vstúpil da Vinci do služieb Cesara Borgiu. Pracoval u ňho ako vojenský architekt. Leonardo žil u Borgia zhruba dva roky, potom odišiel do Florencie kde začal maľovať Monu Lisu . 

Možno zaujímavé je, že na skoro každých obrázkoch znázorňujúcich da Vinciho ho kreslia ako starca. Pritom mnohé jeho diela maľoval mladý. Možno sa to stalo takým zvykom... Možno preto že aj svoj autoportrét namaľoval ako starší...

Bol vegetarián a veľký zástanca zvierat, chytal vtáky ale len pre štúdium, prezrel si ich, nakreslil a potom ich hneď pustil na slobodu. Leonardo sa na mnohé svoje obrazy podpisoval len ako Leonardo, zväčša nepoužíval svoje celé meno.Ohromujúci je fakt, že da vinci bol homosexuál. Najhlbší vzťah mal asi so svojím učňom Salaiom, ktorý aj zdedil jeho majetok, vrátane Mony Lisy ktorú neskôr predal.Da Vinchi umrel 2.mája 1519 na zámku Clos Lucé vo Francúzsku.Ako sa tam dostal neviem Vám to povedať nikde som to nemohol nájsť  . 

Ohodnoťte tento článok:
Prečo sú stromy zelené
Krištof Kolumbus
 

Účet blogera


Najaktívnejší blogeri

  • Patrik Hyll
    5 625 Bodov
  • Ulrich
    4 881 Bodov
  • Lukáš Janáčik
    4 647 Bodov
  • Janko
    1 676 Bodov
  • Dodo Farkaš
    1 174 Bodov
  • Martin Majtán
    693 Bodov
  • Natália Andrašková
    457 Bodov
  • Michal Chovanec
    455 Bodov
  • Adam Hančák
    353 Bodov
  • Lenka Baranovičová
    341 Bodov
 

Najčítanejšie články

Patrik Hyll
08. marec 2015
Biológia
V dnešnom blogu Vám ukážem že zvieratá nie sú len roztomilé, ale niektoré druhy aj poriadne škaredé. Matka príroda sa naozaj vyhrala do sýtosti, niektorých obdarovala priam neuveriteľnou roztomilosťou...
Hodnotiť:
32876 x čítané
Lenka Baranovičová
05. marec 2015
Biológia
Asi každý má rád motýle, aj ja. Ale mám medzi nimi pár obľúbených druhov, ktoré sú niečím výnimočné v porovnaní s ostatnými. Dnes by som vám chcela povedať o šiestich z nich....
Hodnotiť:
26266 x čítané
Prochy
11. október 2014
Prečo je to tak
Keď hodíme kameň do jazera, okamžite začne klesať na dno. Drievko pláva na hladine. Niektoré veci sa potopia, iné sa len zľahka ponoria. Od čoho to závisí?...
Hodnotiť:
25817 x čítané