A. Lutonského 716/11, Liptovský Mikuláš 031 01, SR
0911 803 335   

Lasicovité

Lasicovité

Obývajú naše lesy i rieky a vyskytujú sa na rôznych miestach v rôznych podobách. Je to najväčšia rodina mäsožravých cicavcov - lasicovité (Mustelidae). Jej príslušníci pôsobia na prvý pohľad nevinne, aj ja som si ešte dnes ráno myslela, že sú to plaché neškodné tvory, no ako som zistila, niektoré sú naozaj veľké a hrozivé. Ale naozaj sa navzájom líšia až tak? Aby som vám to dokázala, predstavím vám niekoľko slovenských aj svetových druhov.

 Kuna lesná (Martes martes)

V strednej Európe je najbežnejším zástupcom lasicovitých. Je dlhá asi 55 cm a má 30 cm dlhý chvost. Žije v temných lesoch a výborne sa šplhá po stromoch, sama som ju niekoľkokrát videla, ako sa skoro ráno skrýva v dutinách v stromoch, kde má obydlie. Živí sa hlodavcami (veveričky), ale aj vtákmi, medom a dokonca aj hruškami, čerešňami a slivkami. Má veľmi hustú, mäkkú a jemnú kožušinu, kvôli ktorej je často lovená.

b2ap3_thumbnail_martes-martes.pngb2ap3_thumbnail_martes-martes.jpgb2ap3_thumbnail_martes-martes-2.jpg

 

Hranostaj čiernochvostý (Mustela erminea)
Je menší, vrátane 8-12 cm dlhého chvosta meria 30-40 cm. Samec je väčší než samica. Hranostaje sa maskujú svojou kožušinou - v lete je škoricovohnedá a na bruchu biela, v zime sa mení na čisto bielu. Tejto bielej kožušine sa hovorí hermelín. Druhový názov čiernochvostý hovorí o špičke chvosta, ktorá má celý rok typickú čiernu farbu. Hranostaj žije v Európe, Ázii, Severnej Amerike a bol dovezený aj na Nový Zéland. Žije blízko potokov aj na skalnatých stráňach a podobne ako kuna sa živí hlodavcami (myši, hraboše), narozdiel od nej sa však horšie šplhá. Občas uloví aj malého zajaca či bažanta.

b2ap3_thumbnail_mustela-erminea.pngb2ap3_thumbnail_mustela-erminea-3.jpgb2ap3_thumbnail_mustela-erminea-2.jpg

 

Vydra riečna (Lutra lutra)
Každý ju pozná, no nepoznám asi nikoho, kto ju už niekedy videl naživo. Je známa aj ako vydra európska. Má hnedé podlhovasté telo prispôsobené na plávanie a aj s chvostom môže merať aj 1,4 metra. Dospelí samci vážia do 17 kg, rekord je však až 24 kg. Vydry žijú v čistých sladkých vodách, ako sú jazerá a rieky. Niektoré žijú aj v mori, ale potrebujú pravidelný prístup k sladkej vode, aby si mohli očistiť srsť. Živia sa najmä rybami, no v horšom období nepohrdnú ani vtákmi, hmyzom či žabami. Potrebujú veľké teritórium.

b2ap3_thumbnail_lutra-lutra.pngb2ap3_thumbnail_lutra-lutra.jpgb2ap3_thumbnail_lutra-lutra-2.jpg

 

Jazvec lesný (Meles meles)
Toto zviera žije v prírodných lesoch a keď je vyprovokované, býva agresívne. Kedysi existoval krvavý šport - na
vyprovokované jazvece boli štvané psy. Inak je jazvec veľmi mierumilovný a noru môže obývať spolu so zajacmi, ale aj s líškami. Dorastajú do dĺžky 1 meter a vážia asi 10 kg (na jeseň, keď sú vykŕmené, až 20 kg). Majú silné pazúry a rypák uspôsobený na hrabanie v zemi, kde hľadajú dážďovky. Okrem toho si pochutnajú na hubách, vajciach, koreňoch či lesných bobuliach. Sú veľmi čistotné, vytvárajú si akúsi "latrínu" a mŕtvych členov rodiny niekedy pochovávajú. Na ich lov sa používajú psy jazvečíky.

b2ap3_thumbnail_meles-meles.pngb2ap3_thumbnail_meles-meles.jpgb2ap3_thumbnail_meles-meles-2.jpg

 

Tchor tmavý (Mustela putorius)
Má kratšie a pevnejšie telo než väčšina ostatných lasicovitých a je aj menej šikovný. Napriek tomu však loví
hlodavce, vtáky, obojživelníky aj plazy. Korisť omračuje zaujímavým spôsobom - zubami jej prepichne mozog a stále živú si ju zatiahne do svojej nory. Živí sa malými hlodavcami (myši, potkany), obojživelníkmi (žaby) a vtákmi. Dokáže uloviť aj zajaca. Niekedy je korisťou divých aj domácich mačiek. Má niekoľko poddruhov, najznámejšia je fretka domáca (M. putorius furo).

b2ap3_thumbnail_mustela-putorius.pngb2ap3_thumbnail_mustela-putorius.jpgb2ap3_thumbnail_mustela-putorius-furo.jpg

 

Rosomák (Gulo gulo)
Vyzerá skôr ako malý medveď. Dorastá do asi 107 cm, chvost má dlhý do 25 cm a môže vážiť až 30 kg. Samci sú oveľa väčší než samičky. Srsť chráni rosomáka pred vodou. Je to veľmi silný predátor, dokáže zabiť aj korisť mnohonásobne väčšiu než je on sám, od myší, dikobrazov a bobrov až po srnce a losy, občas dokonca aj líšky, rysy či vlčie šteňatá.

b2ap3_thumbnail_gulo-gulo.pngb2ap3_thumbnail_gulo-gulo.jpgb2ap3_thumbnail_gulo-gulo-2.jpg

 

Tak čo, ešte stále sa vám zdajú také nevinné? Ja som bola prekvapená, že môžu byť až také nebezpečné, ale napriek tomu považujem lasicovité za veľmi zaujímavé a obdivuhodné zvieratá.

Ohodnoťte tento článok:
Človek ktorý umrel zato že mal pravdu
Skús si programovanie stránok!

Súvisiace články

 

Účet blogera


Najaktívnejší blogeri

  • Patrik Hyll
    5 625 Bodov
  • Ulrich
    4 881 Bodov
  • Lukáš Janáčik
    4 647 Bodov
  • Janko
    1 676 Bodov
  • Dodo Farkaš
    1 174 Bodov
  • Martin Majtán
    693 Bodov
  • Natália Andrašková
    457 Bodov
  • Michal Chovanec
    455 Bodov
  • Adam Hančák
    353 Bodov
  • Lenka Baranovičová
    341 Bodov
 

Najčítanejšie články

Patrik Hyll
08. marec 2015
Biológia
V dnešnom blogu Vám ukážem že zvieratá nie sú len roztomilé, ale niektoré druhy aj poriadne škaredé. Matka príroda sa naozaj vyhrala do sýtosti, niektorých obdarovala priam neuveriteľnou roztomilosťou...
Hodnotiť:
32987 x čítané
Lenka Baranovičová
05. marec 2015
Biológia
Asi každý má rád motýle, aj ja. Ale mám medzi nimi pár obľúbených druhov, ktoré sú niečím výnimočné v porovnaní s ostatnými. Dnes by som vám chcela povedať o šiestich z nich....
Hodnotiť:
26301 x čítané
Prochy
11. október 2014
Prečo je to tak
Keď hodíme kameň do jazera, okamžite začne klesať na dno. Drievko pláva na hladine. Niektoré veci sa potopia, iné sa len zľahka ponoria. Od čoho to závisí?...
Hodnotiť:
25978 x čítané