A. Lutonského 716/11, Liptovský Mikuláš 031 01, SR
0911 803 335   

Informačno- technicko- historicko- vedecké ...

Budem písať o informatike, vede a technike a čosi z histórie a skúsim aj nejaké pokusy. Vedemosti nečerpám z wikipedie, alebo referatov, ale z odborných kníh z viacerých zdrojov, kde viem že sú zdroje poctivé a pravdivé. Dúfam že Vás zaujmem.

Kriminalita

Kriminalita

 

 

 b2ap3_thumbnail_1_20150614-193223_1.jpg

 

 

Čo to vlastne kriminalita je?

Je to zločinnosť, spoločenský jav, ktorým sa rozumie súhrn trestnej činnosti v určitej oblasti za určité obdobie. Kriminalita je súhrn trestných činov, ktoré spáchali, či už úmyselne, alebo z nedbanlivosti trestnoprávne zodpovední jedinci na istom mieste a za isté obdobie. Kriminalitou sa zaoberá samostatná spoločenská veda kriminológia. Zaoberá sa:  skúmaním príčin a spôsobov       páchania TČ, osobou páchateľa,  prevenciou proti páchaniu TČ.

Kategórie kriminality

-majetková kriminalita

-násilná kriminalita

-hospodárska kriminalita

-drogová kriminalita

-organizovaná kriminalita

-osobitná kriminalita

 

Zjavná kriminalita- ide o skutočnosť, že väčšina trestných činov vychádza najavo a stáva sa predmetom stíhania inštitúcií, ktoré spoločnosť vytvára práve na tento účel. Sú to orgány činné v trestnom konaní.

Latentná kriminalita- ide o trestné činy, o ktorých sa orgány štátnej moci nedozvedia. Pomerne veľká latencia je v oblasti predpolí kriminality.

 

 

Kriminalita na Slovensku v roku 2014

Dlhodobý vývoj kriminality na Slovensku má klesajúcu tendenciu. Rok 2014 sa do štatistík zapíše ako najbezpečnejší od vzniku Slovenskej republiky. Negatívny trend však vidieť pri brutálnych fyzických útokoch. Kým v roku 1993 sme na Slovensku zaznamenali najvyšší počet trestných činov, až 145 351 prípadov, za rok 2014 ich bolo vyše 81-tisíc, z ktorých sa objasnilo takmer 56 %. Pri pätnástich vraždách bola použitá strelná zbraň.

Ubudlo aj krádeží áut. Najväčší počet zaznamenal Bratislavský kraj, kde zmizlo 840 áut, čo predstavuje až 36,57 % z celkového počtu 2 297 ukradnutých vozidiel v rámci Slovenska. Zlodeji sa ulakomili najviac na značku Škoda, favoritom medzi nimi bola Octavia. Druhá najkradnutejšia značka je Volkswagen.

 Lúpeží vlani zaznamenali 680, z ktorých sa objasnilo 63 %. V 159 prípadoch mali pri sebe lupiči aj zbrane. Bankových prepadov bolo vlani 26. V roku 2013 vykradli o šesť bánk menej. Krádeží vlámaním evidujú 9 427, najviac ide o vlámačky do bytov a chát.

Ekonomická kriminalita narobila vlani škody za 355,5 milióna eur. Najväčší podiel tvorili daňové trestné činy a podvody.

Obeťami minuloročnej kriminality sa stalo 11 048 ľudí, z toho pri takmer polovici ide o násilnú kriminalitu. Páchateľov bolo vyše 51-tisíc. Za rok 2014 zadržali policajti 11 456 ľudí, z ktorých každý piaty skončil vo väzbe.

 Brutalita pri fyzických útokoch rástla aj v roku 2014, pričom páchatelia sa zameriavali práve na obete, nad ktorými mali viditeľnú fyzickú prevahu. Po útokoch trpeli najmä ženy, deti, staršie a osamelé osoby, teda ľudia, ktorí sa iba ťažko ubránia väčšiemu násiliu.

b2ap3_thumbnail_2_20150614-193226_1.jpg

b2ap3_thumbnail_3_20150614-193228_1.jpg

 

 

Trestná činnosť u mladistvých osôb

Mladistvý páchateľ je osoba, ktorá spáchala trestný čin po dovŕšení 14. roku života a neprekročila fyzický vek 18 rokov. Podľa Trestného zákona je mladistvá osoba trestne zodpovedná, pričom sa na ňu vzťahujú osobitné ustanovenia o stíhaní mladistvých. Trestné činy spáchané mladistvými osobami nazývame kriminalitou mladistvých.

Mladiství páchatelia sú:

-osoby od 14 do 18 rokov,

-na takej fyzickej, rozumovej a psychickej úrovni, že dokážu rozlíšiť nebezpečenstvo a dôsledky svojich činov a sú teda za ne trestne zodpovední,

-môže im byť nariadená ochranná ústavná výchova alebo uložený  trest.

Na tieto osoby sa však vzťahujú osobitné ustanovenia:

mladistvým sú súdom ukladané väčšinou podmienečné tresty, len výnimočne nepodmienečné tresty odňatia slobody,

tresty sa ukladajú maximálne v polovičnej výške a aj výkon trestu sa riadi osobitnými predpismi

mladiství, na rozdiel od dospelého, musia mať vždy obhajcu.

Akú trestnú činnosť páchajú najčastejšie? Predovšetkým o tieto druhy kriminality: – majetková kriminalita
                                 -násilná kriminalita
                                 -mravnostná kriminalita
                                 -drogová kriminalita

Trestný čin- je protiprávny čin, ktorého znaky sú uvedené v Trestnom zákone, ak tento zákon neustanovuje inak.

Druhy trestných činov: prečin- je trestný čin spáchaný z nedbanlivosti alebo úmyselný trestný čin, za ktorý Trestný zákon v osobitnej časti ustanovuje trest odňatia slobody s hornou hranicou trestnej sadzby neprevyšujúcou päť rokov.

Zločin- predstavuje závažnejšiu formu trestného činu. Je to úmyselná forma trestnej činnosti, ktorá je vymedzená od prečinu alebo obzvlášť závažného zločinu trestuhodnosťou.

  • Zločinom je podľa Trestného zákona úmyselný trestný čin, za ktorý tento zákon v osobitnej časti ustanovuje trest odňatia slobody s hornou hranicou trestnej sadzby prevyšujúcou päť rokov.
  • O zločin ide aj vtedy, ak v prísnejšej skutkovej podstate prečinu spáchaného úmyselne je ustanovená horná hranica trestnej sadzby prevyšujúca päť rokov.
  • Zločin, za ktorý tento zákon ustanovuje trest odňatia slobody s dolnou hranicou trestnej sadzby najmenej desať rokov, sa považuje za závažný.

 

Tresty za spáchané trestné činy

Za spáchané trestné činy môže súd uložiť páchateľovi, ktorý je fyzickou osobou:

- trest odňatia slobody,
- trest domáceho väzenia,
- trest povinnej práce,
- peňažný trest,
- trest prepadnutia majetku
- trest prepadnutia veci,
-trest zákazu činnosti,
- trest zákazu pobytu,
- trest straty čestných titulov a vyznamenaní,
-trest straty vojenskej a inej hodnosti,
-trest vyhostenia.

 

 

 

Kriminalita vo svete

 

3 najnebezpečnejšie mestá sveta:

1.Kábul, Afganistan- ani nespočetné množstvo ozbrojených síl a vojenských jednotiek nezabránilo metropole Afganistanu dopracovať sa na neslávnu pozíciu bezkonkurenčne najnebezpečnejšieho miesta na svete. Bombové útoky na zahraničné ale aj domáce ciele. Samozrejmé sú únosy a ozbrojené prepady.

2.Mogadišo, Somálsko- toto kedysi krásne mesto bolo za posledných 23 rokov zničené na nepoznanie v dôsledku občianskej vojny, ktorá začala v roku 1991. Podobne ako Keňa, aj Somálsko bolo dlho pod nadvládou radikálnych moslimov zo skupiny Al Šabáb. Od roku 2011 majú situáciu v rukách medzinárodné mierové sily, napriek tomu ale zostáva toto miesto extrémne nebezpečné kvôli množstvu bombových útokov a lokálnych vzbúrencov.

 

3.Bagdad, Irak- drvivú väčšinu obetí za posledné desaťročie má, samozrejme, na svedomí terorizmus a boje súvisiace s novým režimom po zvrhnutí a popravení Saddáma Husajna. Správy prinášajúce informácie o desiatkach obetí skoro každý deň sa stali rutinou.

 

 

 

3 najbezpečnejšie mestá sveta:

1.Tokio, Japonsko

2.Singapur, Singapur

3.Osaka, Japonsko

 

 

Trestná činnosť podkopáva autoritu štátu tým, že podnecuje korupciu a poškodzuje legitímne hospodárstvo krajiny. To má dopad na kvalitu života občanov, najmä chudobných ľudí, žien a detí. Účinný systém trestnej spravodlivosti a dodržiavanie právneho štátu sú kľúčové pre dosiahnutie trvalo udržateľného rozvoja. V súčasnom globalizovanom a navzájom prepojenom svete je nadnárodný charakter zločinu jednou z hlavných výziev, ktorým krajiny čelia.

 

Ochrana proti kriminalite a násiliu je najdôležitejšou prioritou ľudí všade na celom svete.  

 b2ap3_thumbnail_4_20150614-193229_1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ohodnoťte tento článok:
Niccoló Paganini
Ivan Krasko (Ján Botto)

Súvisiace články

 

Účet blogera


Najaktívnejší blogeri

  • Patrik Hyll
    5 625 Bodov
  • Ulrich
    4 881 Bodov
  • Lukáš Janáčik
    4 647 Bodov
  • Janko
    1 676 Bodov
  • Dodo Farkaš
    1 174 Bodov
  • Martin Majtán
    693 Bodov
  • Natália Andrašková
    457 Bodov
  • Michal Chovanec
    455 Bodov
  • Adam Hančák
    353 Bodov
  • Lenka Baranovičová
    341 Bodov
 

Najčítanejšie články

Patrik Hyll
08. marec 2015
Biológia
V dnešnom blogu Vám ukážem že zvieratá nie sú len roztomilé, ale niektoré druhy aj poriadne škaredé. Matka príroda sa naozaj vyhrala do sýtosti, niektorých obdarovala priam neuveriteľnou roztomilosťou...
Hodnotiť:
32876 x čítané
Lenka Baranovičová
05. marec 2015
Biológia
Asi každý má rád motýle, aj ja. Ale mám medzi nimi pár obľúbených druhov, ktoré sú niečím výnimočné v porovnaní s ostatnými. Dnes by som vám chcela povedať o šiestich z nich....
Hodnotiť:
26266 x čítané
Prochy
11. október 2014
Prečo je to tak
Keď hodíme kameň do jazera, okamžite začne klesať na dno. Drievko pláva na hladine. Niektoré veci sa potopia, iné sa len zľahka ponoria. Od čoho to závisí?...
Hodnotiť:
25819 x čítané