A. Lutonského 716/11, Liptovský Mikuláš 031 01, SR
0911 803 335   

Hviedy na oblohe..

Hviedy na oblohe..

Určite ste sa všetci aspoň raz pozreli na oblohu a zamysleli ste sa nad hviezdami? Čo sú, koľko ich..? V tomto článku vám pomôžem odpovedať na otázky a trošku si rozobereme čo je hviezda.

 

Najprv sa poďme pozrieť na otázku ktorú som uviedol v úvode a to je čo je to hviezda. No, je jasné, že kaźdý vie ( aspoň dúfam :) ) , že sú to tie malé žiarivé veci na oblohe. A nám sa vážne zdajú malé, ale v skutočnosti sú obrovské. Aj naše Slnko je hviezda. A keď naše Slnko je tak veľké, že jeho gravitácia vytvorila obežné dráhy planét ( áno, planéty Slnečnej sústavy obiehajú okolo Slnka vďaka gravitácií.. Celkom zaujimavá predstava,že? ). A mnohé z tých hviezd sú dokonca aj väčšie ako Slnko, ale k tomu sa dostname za chvíľu.. A teraz k tejto predstave ešte pridajte fakt, že ich teplota sa pohybuje od 3 000 °C až po 80 000 °C. Teraz síce hovoríme len o povrchovej teplote, ale aj tak je to úžasné. No, poďme sa pozrieť ako taká hviezda vznikne. Počiatok hviezdy je v hmlovinách,  neskutočne riedkych vesmírnom mraku, ktorý obsahuje prach a plyny, no hlavne vodík. Celé to začína, že častice v hmlovine začnú sa seba pôsobiť. To síce trvá dlho, ale častice sa pomaly k sebe približujú ( aj keď nejaký vonkajší dej môže ovplyvniť celý dej).  Tam kde ich najviac, kde sa vytvoria zhluky častíc, tam je vytvárajú čosi ako gravitačné centrá, odbornejšie povedané globuly. Vďaka ich silnejšej gravitácií sa hmota zhromažduje okolo nich a počas toho častice naražaním do seba vytvárajú teplo. A po čase sa vytvorí guľa, ktorej budúcnosť zavisí od jej hmotnosti. 

Ak táto guľa obsahuje menej ako 1/10 hmotnosti Slnka, vzniká protohviezda. V nej však nikdy nenastanú jadrové reakcie a tak hviezda postupne chladne až úplne vychladne. 

Ak má zase guľa hmotnosť od 0.1 - 1.4 násobku hmotnosti Slnka, celý proces je tak trochu iný. Najprv sa v jadre spustia jadrové reakcie premeňajúce vodík na hélium keď v jadre teplota dosiahne 10 000 000 °C  a hviezda sa ocitne v stabilnej fáze. To znamená, že si v pohode žije svoje dni :) No keď sa jej zásoby vodíka minú a vonkajšie vrstvy začnú chladnúť a z hviezdy sa stane "červený obor". A keď sa ukončia vśetky jadrové deje , hviezda sa zmení na malého "bielého trpaslíka". 

Ďalši prípad je keď hviezda má ešte väčšiu hmotnosť. Celý proces života je zrýchlený, ale najzaujímavejśí je koniec hviezdy. Keď sa vyčerpajú všetky zásoby vodíka, hviezda skrátka exploduje. Spôsobí to ohromnú explóziu, čo sa nazýva aj výbuch supernovy. Vśetok materiál hviezdy sa rozptýli po okolí v na jej mieste zostanú len neutróny. Vzniká neutrónová hviezda. A sranda vec je, že aj kavová lyžička ( pre tých čo nepijú kávu, čajová lyžička :) ) by vážila miliardu ton.

No a posledný typ je hviezda s ešte väčšou hmotnosťou a ešte zrýchlením procesom života. Keď dôjde ku kolabsu hviezdy, samotná hviezda sa zrúti sama do seba a vytvorí sa strašne malý objekt s ohromne veľkou príťaźlivosťou, čierna diera a z nej neunikne ani svetlo. 

A hviezdy vďaka svojej teplote produkujú aj množstvo svetla. Vďaka intenzite svetla ich rozdeľuje na rôzne typy. Na oblohe je ich veľa, veľmi veľa, ale sú tam mnohé ďalšie ktoré nevidíme, lebo ich svetlo z tej obrovskej vzdialenosti nedopadne na Zem.

No dúfam, že vás tento článok opäť niečo nové naučil a tak nabudúce..:)  

Ohodnoťte tento článok:
Zem, Mesiac, Slnko
Zaujímavosti

Súvisiace články

 

Účet blogera


Najaktívnejší blogeri

  • Patrik Hyll
    5 625 Bodov
  • Ulrich
    4 881 Bodov
  • Lukáš Janáčik
    4 647 Bodov
  • Janko
    1 676 Bodov
  • Dodo Farkaš
    1 174 Bodov
  • Martin Majtán
    693 Bodov
  • Natália Andrašková
    457 Bodov
  • Michal Chovanec
    455 Bodov
  • Adam Hančák
    353 Bodov
  • Lenka Baranovičová
    341 Bodov
 

Najčítanejšie články

Patrik Hyll
08. marec 2015
Biológia
V dnešnom blogu Vám ukážem že zvieratá nie sú len roztomilé, ale niektoré druhy aj poriadne škaredé. Matka príroda sa naozaj vyhrala do sýtosti, niektorých obdarovala priam neuveriteľnou roztomilosťou...
Hodnotiť:
32977 x čítané
Lenka Baranovičová
05. marec 2015
Biológia
Asi každý má rád motýle, aj ja. Ale mám medzi nimi pár obľúbených druhov, ktoré sú niečím výnimočné v porovnaní s ostatnými. Dnes by som vám chcela povedať o šiestich z nich....
Hodnotiť:
26298 x čítané
Prochy
11. október 2014
Prečo je to tak
Keď hodíme kameň do jazera, okamžite začne klesať na dno. Drievko pláva na hladine. Niektoré veci sa potopia, iné sa len zľahka ponoria. Od čoho to závisí?...
Hodnotiť:
25968 x čítané