A. Lutonského 716/11, Liptovský Mikuláš 031 01, SR
0911 803 335   

Informačno- technicko- historicko- vedecké ...

Budem písať o informatike, vede a technike a čosi z histórie a skúsim aj nejaké pokusy. Vedemosti nečerpám z wikipedie, alebo referatov, ale z odborných kníh z viacerých zdrojov, kde viem že sú zdroje poctivé a pravdivé. Dúfam že Vás zaujmem.

Hlad!

Hlad!

V tomto blogu sa Vám budem snažiť objasniť existenciu biedy a hladu vo svete. Isto viete, že čosi také exiustuje, ale zamysleli ste sa nad tým, čo tento globálny problém spôsobuje?

 

b2ap3_thumbnail_cityclass.png

 

HLAD: 

Hlavnou príčinou nie je nedostatok potravín ale chudoba. Vo svete je  nadbytok surovín, ktoré nie sú pravidelne rozdelené medzi obyvateľov. 
Zatiaľ čo v Európe a Amerike je dostatok financí na proces získavania jedla (sadenie a obrábanie polí, výroba potravín zo surovín...) v  Afrike je chudoba a ľudia nemajú peniaze ani na samotné poľnohospodárstvo. Prečo práve poľnohospodárstvo? V zaostalých krajinách je kriticky málo priemyslu, pretože dnešné nároky na vybudovanie a spriemyslovanie sú príliž vysoké. Firma s dobrým obratom musí mať kvalitné stroje na výrobu za nízku cenu, počiatočný kapitál na platenie zamestnancov a hlavne dobré meno vo svete. Chudobné štáty nemajú paniaze na vybudovanie tovární, a tak aby sa ľudia uživili pestujú si potraviny sami pre seba. Najrizikovejšia je Afrika, pretože jej povrch tvorí veľa neúrodnej pôdy.

b2ap3_thumbnail_wherepoor.png--(Kde je chudoba?)

Keď ľudia nemajú dostatok peňazí nemôžu kúpiť jedlo, alebo pôdu, osivo, nástroje na pestovanie... Najčastejší spôsob obživy chudobných je poľnohospodárstvo, preto  80% hladujúcich je  poľnohospodárov.

 Čo znamená chudoba?

Podľa definície OSN z r. 1995 znamená chudoba stav, „keď človek trpí hladom a podvýživou, nemá prístup k pitnej vode, hygienickým zariadeniam a zdravotnej starostlivosti, má obmedzený alebo nijaký prístup ku vzdelaniu a informáciám. 

Medzi najmenej rozvinuté krajiny patrí v súčasnosti 49 štátov sveta, „33 v Afrike, 15 v Ázii a Pacifiku a 1 v Latinskej Amerike.

 

Prečo práve tieto krajiny?:

Ich obyvatelia sú najchudobnejší, najmenej vzdelaní a majú slabú zdravotnícku starostlivosť.  HDP je na minimálnej úrovni. Najväčší problém je zaostalosť a odlišné triedy ľudí.... Ak chceme oddôvodniť takýto stav krajiny musíme sa presunúť do minulosti. Krajiny Afriky, Azie boli veľmi často kolonizované. Africký kontinent patrí medzi najbohatšie, obsahuje obrovské množstvo nerasných surovín, avšak najväčšie zisky z tohto bohatstva nemá samotná Afrika, ale štáty, ktoré Afriku skolonizovali. Africký muži tvrdo pracujú v baniach Francúzov, vo veľmi zlých podmienkach, za mály plat. Ak sa pokúsia prepašovať napríklad diamant, hrozí im trest smrti. Aj keď to znie nereálne, žijeme vo vyspelom svete, vyspelej dobe, a snažíme sa pomáhať Afrike pomocou rôznych organizácií..., skutočnosť je vlasne taká, že niektorí  jej pomáhajú a iní ju vykorisťujú.

 

b2ap3_thumbnail_africapoor.png-- potravinové zabezpečenie

 

b2ap3_thumbnail_africanerasn-suroviny.jpg-- suroviny v Afrike, ružová farba predstavuje zlato a diamanty, oranžové vzácne kovy, vidíme že Afrika ma obrovské nerastné bohatstvo

 

Vývin zaostalosti krajín:

Málo rozvinutá krajina---  malý hrubý domáci produkt---- finančná neschopnosť uživiť krajinu--- krach= chudoba---hlad--- prudké rozvíjanie  poľnohospodárstva– minimalizovanie HDP*--- nedostatok financí ---zaostalosť/ minimálna vzdelanosť/ hlad   

 

*HDP= hrubý domáci produkt, hodnota tovaru, ktorý štát vyprodukuje spravidla za jenden rok    

b2ap3_thumbnail_m_hdp_867.jpg- prehľad HDP vo svete

Ako príklad na vývin zaostalosti krajín použijeme Africký Čad:

 Čad

 rozloha: 1 284 000 km² rozprestiera sa na plošine sahary

 štátne zriadenie: republika

 hlavné mesto: N’Djamena 

 mena: frank (patril Franscúzku)

počet obyvateľov: 9 749 000 

hustota osídlenia: 7,6/km²

najrozšírenejšie náboženstvá 55 percent obyvateľstva tvoria moslimovia

Povrh: hlavne púšte

HDP              2005
 • celkový          13 723 mil. $
 • na hlavu (PKS)      1 519 $

Slovensko: 95,77 miliárd USD (2013)

 

Čad je zaostalou Africkou krajinou, ktorú ovládalo Francúzsko. Francúzi krajinu iba využili a ešte aj využívajú na vykorisťovanie. Čad sa osamostnatnil s veľkou námohou, ktorá bola kritická pre jeho hospodárstvo. Kvôli zlej polohe sa mu na nohy pravdepodobne nepodarí posaviť, je odkázaný na pomoc iných.

 

 

Vysvetlili sme si čo je hlavnou príčinou hladu- chudoba. Teraz si objasníme, čo je vlasne samotný hlad:

Hlad nie je len nepríjemný pocit, ktorý niekedy cítime pred jedlom. Hlad je často pohromou, najmä keď mu každoročne padne za obeť niekoľko stotisíc ľudí, z ktorých väčšinu tvoria nevinné deti. Vo svete sa do sýtosti najedia len dvaja ľudia z troch. Hlad zasýtime iba vo vyspelých krajinách. Pre afrických roľníkov, by bolo ešte možné zasýtiť sa, však ak príde rok neúrody ľudia nielen v Afrike zomierajú od hladu.

b2ap3_thumbnail_africianronk.png 

 

 

 

UNICEF plánuje rozšíriť terapeutické a výživové centrá, zintenzívniť očkovanie a dodávky vitamínu A, zabezpečiť dodávky vody a jedla hygienických zariadení a chrániť v ťažkej situácii deti pred zneužívaním a vykorisťovaním. Každých 5 sekúnd zomrie na následky hladu jedno dieťa.

b2ap3_thumbnail_grafpoui.png-- pomoc Unicef

O minimalizovanie pocitu hladu a povýživy sa snažia viaceré organizácie, medzi najzámejšiepatrí (TASR) - Organizácia Spojených národov pre výživu a poľnohospodársta, FAO dnes.
Pokrok zaznamenala organizácia nielen v počte hladujúcich, ale aj v podiele podvyživeného obyvateľstva na celkovom počte obyvateľov. Od roku 1990 tento podiel klesol z 18,6 percenta na 12,5 percenta ľudí na celom svete a z 23,2 percenta na 14,9 percenta v rozvojových krajinách. 

 

Jednou z najväčších výziev pre medzinárodné spoločenstvo je podľa FAO zabezpečiť dvom miliardám ľuďom, ktorí sa živia poľnohospodárstvom a zároveň patria k najchudobnejším, aby prosperovali z rozvoja vidieka a nárastu cien poľnohospodárskych produktov.

 

Aj keď to znie divne skutočne sa to deje, ľudia pomocou charitatívnych organizácií pomáhajú bohatej krajine. Problém hladu by sa dal vyriešiť oslobodením Afriky, ale ktorý štát sa vzdá toľkého bohatstva? Preto sa musia rôzne organizácie snažiť, aby udržali Afriku a iné zaostalé štáty pri živote. 

b2ap3_thumbnail_budis_unicef.jpgb2ap3_thumbnail_balicek.jpg

 

By Patrik 

 

 

Location (Map)

Ohodnoťte tento článok:
Romantizmus na Slovensku - Štúrovci
Delenie programovacích jazykov

Súvisiace články

 

Účet blogera


Najaktívnejší blogeri

  • Patrik Hyll
    5 625 Bodov
  • Ulrich
    4 881 Bodov
  • Lukáš Janáčik
    4 647 Bodov
  • Janko
    1 676 Bodov
  • Dodo Farkaš
    1 174 Bodov
  • Martin Majtán
    693 Bodov
  • Natália Andrašková
    457 Bodov
  • Michal Chovanec
    455 Bodov
  • Adam Hančák
    353 Bodov
  • Lenka Baranovičová
    341 Bodov
 

Najčítanejšie články

Patrik Hyll
08. marec 2015
Biológia
V dnešnom blogu Vám ukážem že zvieratá nie sú len roztomilé, ale niektoré druhy aj poriadne škaredé. Matka príroda sa naozaj vyhrala do sýtosti, niektorých obdarovala priam neuveriteľnou roztomilosťou...
Hodnotiť:
33042 x čítané
Lenka Baranovičová
05. marec 2015
Biológia
Asi každý má rád motýle, aj ja. Ale mám medzi nimi pár obľúbených druhov, ktoré sú niečím výnimočné v porovnaní s ostatnými. Dnes by som vám chcela povedať o šiestich z nich....
Hodnotiť:
26305 x čítané
Prochy
11. október 2014
Prečo je to tak
Keď hodíme kameň do jazera, okamžite začne klesať na dno. Drievko pláva na hladine. Niektoré veci sa potopia, iné sa len zľahka ponoria. Od čoho to závisí?...
Hodnotiť:
26017 x čítané