A. Lutonského 716/11, Liptovský Mikuláš 031 01, SR
0911 803 335   

Dobývanie vesmíru

Dobývanie vesmíru

Pomocné vesmírne lode:

1 Saturn:

Pôvodne postavený kvôli letom kozmonautov na Mesiac. Trojfázový vypúšťací stroj bol stojedenásť metrov vysoký a jeho palivo vážilo tritisícdvestosedem ton. S použitím rakiet Saturn uskutočnili Američania šesť letov na Mesiac.

 

2 Sojuz:

Prvá misia sovietskeho Sojuzu sa uskutočnila v roku 1967. Bol navrhnutý pre posádku troch kozmonautov a skladal sa z troch častí:

- orbitálny modul

- zostupný modul

- servisný modul

3 Ariane:

Hlavnou úlohou Ariane – kozmickej lode Európskej vesmírnej agentúry – bolo vyniesť do vesmíru satelity a prieskumníkov.

4 Gemini Titan:

Prvý let Gemini s posádkou sa konal v roku 1965. Niesla dvoch kozmonautov.

5 Vostok:

V apríli roku 1961 vyniesla táto sovietska raketa do vesmíru prvého človeka a obletela Zem.

Prepravné raketoplány:

Raketoplány sú vesmírne lode, ktoré je možno opakovane použiť. Raketoplány vynesú do vesmíru dve nosné rakety a palivo. Použité rakety potom spadnú do oceánu, odkiaľ sú vylovené a môžu sa opäť použiť. Veľká nádrž s palivom je vypustená po ôsmich minútach letu. Raketoplán sa potom dostane na obežnú dráhu Zeme a doručí náklad. Po skončení misie začne raketoplán klesať, pričom ho chránia stovky kocičiek, odolných proti vysokým teplotám (takéto kocky môžete chytiť za hrany aj keď sú rozpálené do červena, pretože udržiavajú teplo v sebe a veľmi ťažko sa zahrievajú). Priblíži sa späť k Zemi a pristane na pristávacej dráhe.

Satelity:

 

Satelit je družica, umiestnená na obežnej dráhe, ktorá je vybavená tak, aby mohla posielať fotografie a rádiové vlny späť na Zem.

  1. Špionážne satelity:

Špionážne satelity sa najčastejšie pohybujú na obežných dráhach v blízkosti pólov, pretože tak môžu zachytiť Zem v priebehu otáčania. Skúmajú vojenské pohyby a sledujú komunikáciu medzi štátmi. Používajú sa aj na varovanie pred riadenými strelami.

  1. IUE:

IUE (Medzinárodní infračervení prieskumníci) sú vedecké výskumné satelity. Pomohli už pri tisícoch objavoch a umožnili astronómom spoznávať čierne diery a zistiť veľa informácií o hviezdach, Slnku, kométach.

  1. Satelity skúmajúce Zem:

Satelity skúmajúce Zem sú veľké asi ako osobitné auto. Tieto satelity môžu obiehať okolo celej Zeme. Fotografie pomáhajú skúmať oblasti výskytu surovín, minerálov, zalesnenia a miesta, kde došlo k nešťastiam.

  1. Komunikačné satelity:

Komunikačné satelity dokážu preniesť tisíce telefónnych hovorov. Môžu ich používať desiatky televíznych spoločností na prenos signálu.

  1. Teleskopické satelity:

Teleskopické satelity majú presný výhľad do vesmíru a môžu prenášať fotografie z oveľa vzdialenejších miest ako sme si skôr mohli predstaviť. Zvyčajne sa pohybujú tesne nad zemskou atmosférou.

  1. Meteorologické satelity:

Meteorologické satelity sledujú, ako sa pohybuje oblačnosť a ako sa mení teplota. Používajú sa pri predpovedi počasia na dni aj týždne vopred (nie vždy presné (z vlastnej skúsenosti)).

Kozmické lode:

 Mercury je kozmická loď riadená jedným pilotom. Má tvar zvona, aby znížila obrovské teplo, ktoré na raketu útočí pri návrate do atmosféry. Plášť je vyrobený z vrstiev sklenených vlákien a plastu a pri pilotovej kabíne je kvôli ochrane dokonca dvojitý.

 

b2ap3_thumbnail_sd.jpg

 

Apollo – riadiaci a servisný modul bol použitý pri pristáti na Mesiaci. Sú v ňom systémy na podporu života, komunikačné a navigačné vybavenie a zariadenie na návrat a pristátie na Zemi. Bolo obsadené tromi kozmonautmi a rozdelené na tri časti: mesačný modul (použitý na samotnú cestu od rakety na mesiac a späť), riadiaci modul a servisný modul s motorom.

 

b2ap3_thumbnail_asf.jpg

 

Sojuz bol postavený tak, aby nosil posádky na vesmírne stanice a naspäť. Bol navrhnutý pre trojčlennú posádku. Skladá sa z troch častí: obežného modulu, zostupného modulu a servisného modulu.

 

b2ap3_thumbnail_asd.jpg

 

Prepravný raketoplán bol prvýkrát vypustený v roku 1981 s pomocou dvoch nosných rakiet ma palivo. Raketoplán je riadený na miesto pristátia, vyloží svoju posádku a vráti sa späť na Zem. Používa sa pri doprave posádok na medzinárodné vesmírne stanice a doričovanie ďalších nákladov na konštrukcie vo vesmíre.

 

b2ap3_thumbnail_imgres_20150608-162000_1.jpg

 

Ešte malá čerešnička:

Medzinárodná vesmírna stanica ISS začala fungovať v roku 1998 a obsluhujú ju kozmonauti rôznych národov.

 

Ďakujem, že ste si prečítali môj článok a dúfam, že sa vám páčil.

Prajem pekný zvyšok dňa :)

Ohodnoťte tento článok:
Konštantín Eduardovič Ciolkovskij
Vesmír

Súvisiace články

 

Účet blogera


Najaktívnejší blogeri

  • Patrik Hyll
    5 625 Bodov
  • Ulrich
    4 881 Bodov
  • Lukáš Janáčik
    4 647 Bodov
  • Janko
    1 676 Bodov
  • Dodo Farkaš
    1 174 Bodov
  • Martin Majtán
    693 Bodov
  • Natália Andrašková
    457 Bodov
  • Michal Chovanec
    455 Bodov
  • Adam Hančák
    353 Bodov
  • Lenka Baranovičová
    341 Bodov
 

Najčítanejšie články

Patrik Hyll
08. marec 2015
Biológia
V dnešnom blogu Vám ukážem že zvieratá nie sú len roztomilé, ale niektoré druhy aj poriadne škaredé. Matka príroda sa naozaj vyhrala do sýtosti, niektorých obdarovala priam neuveriteľnou roztomilosťou...
Hodnotiť:
33041 x čítané
Lenka Baranovičová
05. marec 2015
Biológia
Asi každý má rád motýle, aj ja. Ale mám medzi nimi pár obľúbených druhov, ktoré sú niečím výnimočné v porovnaní s ostatnými. Dnes by som vám chcela povedať o šiestich z nich....
Hodnotiť:
26305 x čítané
Prochy
11. október 2014
Prečo je to tak
Keď hodíme kameň do jazera, okamžite začne klesať na dno. Drievko pláva na hladine. Niektoré veci sa potopia, iné sa len zľahka ponoria. Od čoho to závisí?...
Hodnotiť:
26017 x čítané