A. Lutonského 716/11, Liptovský Mikuláš 031 01, SR
0911 803 335   

Cukry v bunke aj v kuchyni

Cukry v bunke aj v kuchyni

Pod pojmom cukor si každý predstaví klasický biely, prípadne hnedý cukor. Lenže v tejto skupine je toho oveľa viac a rôzne cukry majú rôzne vlastnosti. Povieme si teda pár základných informácií.

 

Čo sú cukry?

Je to skupina sladkých rozpustných karbohydrátov. Karbohydráty sa podľa svojho názvu skladajú z uhlíha (carbo-) a vody (-hydrate) a sú tiež známe ako sacharidy. Niektoré z nich nie sú sladké (napríklad viskóza).
Ich formula je Cx(H2O)y, kde x je počet atómov uhlíka v molekule. Podľa tohto názvu je cukor zaradený do kategórie (2 = dióza, 3 =
 trióza, 4 = tetróza...)

Monosacharidy

Nazývajú sa aj "jednoduché cukry".

Ich základná formula je C6(H2O)6.

Patria sem:

Glukóza/dextróza/hroznový cukor - vzniká v rastlinách pri fotosyntéze. Nachádza sa v ovocí a rastlinných šťavách. Často vzniká pri trávení zložitejších sacharidov, ako je napríklad škrob.

b2ap3_thumbnail_fotosynteza.png

Fruktóza/levulóza/ovocný cukor - nachádza sa v ovocí, niektorých druhoch zeleniny a v mede. Synteticky sa vyrába z kukuričného škrobu. Je to najsladší cukor.

b2ap3_thumbnail_Honey-vs.-Sugar.jpg

Galaktóza - nie je veľmi sladká a nevyskytuje sa ako samostatný cukor, ale pomáha tvoriť zložitejšie molekuly.


Disacharidy
Skladajú sa z dvoch jednoduchých cukrov, ale chýba v nich jedna molekula vody.
Ich základná formula je C12(H2O)11.

Cukróza - je zložená z glukózy a fruktózy. Je ideálne sladká a je to práve ten cukor, ktorý používame v kuchyni. Získava sa z cukrovej trstiny a cukrovej repy. Pri trávení sa rozkladá enzýmom menom cukráza.

b2ap3_thumbnail_cane.jpg              b2ap3_thumbnail_beet.jpg

Maltóza - zložená z dvoch molekúl glukózy. Je menej sladká, vzniká napríklad v jačmenných klíčkoch, z ktorých sa vyrába slad (po anglicky "malt"). Rozkladá ju enzým maltáza.

Laktóza/mliečny cukor - skladá sa z glukózy a galaktózy. Na jej trávenie slúži, ako ste už možno uhádli, enzým laktáza. Deti ju majú, aby mohli stráviť materské mlieko, niektorí dospelí ju však strácajú.

Ďalej existujú oligosacharidy (3-9 molekúl monosacharidov) a najzložitejšie sú polysacharidy, tie však nejdem menovať, lebo ich je veľmi veľa druhov.



RNA a DNA

Ako všetci viete, tieto dve molekuly sa spájajú s genetikou. Ale akú rolu tu hrá cukor?

RNA (RIBOnukleová kyselina), ktorá kóduje, dekóduje a reguluje gény, obsahuje cukor - ribózu, ktorého molekula vyzerá takto:

                     b2ap3_thumbnail_RNA.jpg

Ribóza v RNA je pentóza, čiže má 5 atómov uhlíka. Sú očíslované v smere hodinových ručičiek. K prvej pozícii sa pripája jedna z báz RNA (adenín, guanín, cytozín alebo uracil). Na pozícii 5 je fosfátová skupina, ktorá spája ribózu s ďalšou ribózou do reťazca.

DNA (DEOXYRIBOnukleová kyselina), ktorá je v mnohých organizmoch nositeľom genetickej informácie, obsahuje deoxyribózu. Tá sa podobá na ribózu, rozdiel je v tom, že kyslík na 2. pozícii chýba (de - bez, oxy - kyslík), ako vidíte na obrázku. Na prvej pozícii môže byť pripojený adenín, guanín, cytozín alebo tymín. 

                 b2ap3_thumbnail_DNA.jpg


Cukry a zdravie

Neexistuje niečo ako zdravý cukor. Sacharóza, med aj napríklad javorový sirup sa trávením rozkladajú v podstate na tie isté látky a dostávajú sa do krvi. Jedinou možnosťou, ako sa vyhnúť možným zlým účinkom cukrov, je obmedziť pridané cukry v strave (muži max. 9 čajových lyžičiek denne, ženy max. 6 lyžičiek).

Ohodnoťte tento článok:
Projekt Manhattan
Henry Tandey - Muž ktorý mohol zachrániť milióny ľ...

Súvisiace články

 

Účet blogera


Najaktívnejší blogeri

  • Patrik Hyll
    5 625 Bodov
  • Ulrich
    4 881 Bodov
  • Lukáš Janáčik
    4 647 Bodov
  • Janko
    1 676 Bodov
  • Dodo Farkaš
    1 174 Bodov
  • Martin Majtán
    693 Bodov
  • Natália Andrašková
    457 Bodov
  • Michal Chovanec
    455 Bodov
  • Adam Hančák
    353 Bodov
  • Lenka Baranovičová
    341 Bodov
 

Najčítanejšie články

Patrik Hyll
08. marec 2015
Biológia
V dnešnom blogu Vám ukážem že zvieratá nie sú len roztomilé, ale niektoré druhy aj poriadne škaredé. Matka príroda sa naozaj vyhrala do sýtosti, niektorých obdarovala priam neuveriteľnou roztomilosťou...
Hodnotiť:
32875 x čítané
Lenka Baranovičová
05. marec 2015
Biológia
Asi každý má rád motýle, aj ja. Ale mám medzi nimi pár obľúbených druhov, ktoré sú niečím výnimočné v porovnaní s ostatnými. Dnes by som vám chcela povedať o šiestich z nich....
Hodnotiť:
26265 x čítané
Prochy
11. október 2014
Prečo je to tak
Keď hodíme kameň do jazera, okamžite začne klesať na dno. Drievko pláva na hladine. Niektoré veci sa potopia, iné sa len zľahka ponoria. Od čoho to závisí?...
Hodnotiť:
25816 x čítané