A. Lutonského 716/11, Liptovský Mikuláš 031 01, SR
0911 803 335   

Cue - tvoj domáci lekár

S rastúcou životnou úrovňou sa viac o seba staráme a chceme viac vedieť o našich telách. Tento trend umožnil vznik náramkov a zariadení, ktoré monitorujú náš denný režim alebo zdravie. Šikovné vecičky nám odporúčajú ako jesť, spať, cvičiť, hovoria nám či priberáme alebo chudneme, informujú nás o našom srdcovom rytme alebo krvnom tlaku.

 

Vitaj v budúcnosti. Cue je revolučné zariadenie, ktoré dokáže otestovať a poskytnúť informácie o zdravotnom stave v pohodlí domova. Všetko, čo je potrebné urobiť, je odobrať z tela malú vzorku a vložiť ju do biosenzorickej jednotky, ktorá ju otestuje. Vzorka sa líši podľa vykonávaného testu. Ak testuješ chrípku, urobíš ster z nosa, na testovanie testosterónu bude Cue potrebovať sliny, na ostatné testy postačí kvapka krvi. Vzorku vložíš do biosenzorickej jednotky, ktorá urobí molekulárnu diagnostiku a výsledky Ti zobrazí na tvojom chytrom telefóne alebo tablete. 

Čo bude Cue testovať

Hladinu testosterónu:

Testosterón je najdôležitejší mužský hormón, ktorý vzniká v semenníkoch. Testosterón pôsobí na mužské proporcie, svalstvo, zarastanie, ochlpenie, rast hrtanu, mutáciu. Krátko pred pubertou sa zvýši jeho produkcia a spôsobí relatívne rýchly rast pohlavných orgánov. Testosterón riadi aj pohlavnú aktivitu samcov. Testosterón je zodpovedný za pomalšie vytváranie názorov (najmä v citových otázkach), horšiu výrečnosť, neskorší nástup reči, sklon vynikať v matematike, prírodovede. Testosterón ovplyvňuje celý život  sklon k riskovaniu, súťaživosti, bojovnosti, hádkam. Testosterón, klasicky ponímaný ako mužský pohlavný hormón, sa vyskytuje aj u žien, lenže v nižšej koncentrácii. Pre stárnuceho muža je testosterón života budič - živá voda. Jeho úbytok sa začína spájať s rakovinou prostaty. Hladina mužského pohlavného hormónu začína približne od tridsiatky klesať asi o 1,2 percenta ročne. Jeho pokles ovplyvňuje činnosť tela - znižuje sa vnímavosť, zhoršuje pamäť, spúštajú depresie. Svaly sa stávajú slabými, kosti krehkými, môže nastúpiť osteoporóza. Zhoršuje sa krvný obraz, pretože testosterón podporuje tvorbu červených krviniek. Znižuje sa sexuálna túžba, začínajú problémy s erekciou. Môžu sa tiež pridať problémy s cukrovkou, keďže tento hormón súvisí aj s využitím inzulínu. Muž sa mení nielen klinicky, ale tiež biochemicky, v krvi stúpa hladina cholesterolu a zároveň sa znižuje hladina takzvaných dobrých tukov, ktoré srdce chránia.

Odporúčania, ktoré Cue poskytne: Ako cvičiť a ako sa stravovať aby si maximalizoval hladinu prirodzeného testosterónu.

Množstvo vitamínu D:

Vitamín D má pozitívne účinky na hustotu kostí a zdravie chrupu a kože. Posilňuje imunitný systém a za určitých okolností môže zabraňovať deleniu alebo dokonca vyvolávať smrť rakovinných buniek, predovšetkým v prípade prostaty, hrubého čreva, rakoviny kože a prsníka. Ak ho máš nedostatok, môžeš upadnúť do depresie alebo môžeš mať problémy so spánkom.

Odporúčania od Cue: Kedže tento vitamín sa vytvára v koži účinkom slnečného žiarenia, Cue zosúladí tvoj kalendár s predpoveďou počasia, naplánuje a odporučí ti aktivity na čerstvom vzduchu.

Plodné dni - ovulačný test

Ovulačný test zistí vo vzorke krvy LH hormón (ľudský luteinizačný hormón), ktorý sa vylučuje do krvného obehu ,a potom do moču v období ovulácie. Vďaka tomuto testu môžeš celkom presne určiť svoje plodné dni. Sledovaním LH hormónu v krvi je možné určiť optimálnu šancu na oplodnenie vajíčka.

Odporúčania od Cue: Kedy je šanca na oplodnenie vajíčka najväčšia.

Chrípka

Prístroj je schopný detekovať chrípku - infekčné ochorenie, ktoré sa rýchle šíri po celom svete počas sezónnych epidémií.

Za predpokladu, že Cue bude rozšírené v domácnostiach, je schopné zobrazovať mapu výskytu chrípky v komunite, ktorej žiješ. Zvýši sa tak úroveň informovanosti a pravdepodobne sa zníži šírenie chrípky.

Zápal v tele

Zápal môže byť vyvolaný akýmkoľvek poranením alebo poškodením tkaniva. možno preto povedať, že je to miestna odpoveď tela na poškodenie. Je to rad obranných a hojivých reakcií, ktorými organizmus odpovedá na poruchu rovnováhy spôsobenú zásahom rôznych činiteľov. Ako odpoveď na zranenie, alebo chronické ochorenie, produkuje telo C-reaktívny proteín, ktorý je najlepším ukazovateľom zápalu v organizme.

Cue ti optimalizuje tvoje tréningy a odpočinok medzi nimi na základe výsledkov testov. Tiež ti odporučí potraviny, ktoré zápal tlmia.

Kedy si budeš môcť Cue kúpiť

Objednať je ho možné už teraz - dodávka bude na jar 2015.

Viac informácii 

https://cue.me

 {youtube}32YwVuiAgEg{/youtube}

 

 

 

 

Ohodnoťte tento článok:
Ako funguje mozog? - návnady
Ako funguje telefón?
 

Účet blogera


Najaktívnejší blogeri

  • Patrik Hyll
    5 625 Bodov
  • Ulrich
    4 881 Bodov
  • Lukáš Janáčik
    4 647 Bodov
  • Janko
    1 676 Bodov
  • Dodo Farkaš
    1 174 Bodov
  • Martin Majtán
    693 Bodov
  • Natália Andrašková
    457 Bodov
  • Michal Chovanec
    455 Bodov
  • Adam Hančák
    353 Bodov
  • Lenka Baranovičová
    341 Bodov
 

Najčítanejšie články

Patrik Hyll
08. marec 2015
Biológia
V dnešnom blogu Vám ukážem že zvieratá nie sú len roztomilé, ale niektoré druhy aj poriadne škaredé. Matka príroda sa naozaj vyhrala do sýtosti, niektorých obdarovala priam neuveriteľnou roztomilosťou...
Hodnotiť:
32990 x čítané
Lenka Baranovičová
05. marec 2015
Biológia
Asi každý má rád motýle, aj ja. Ale mám medzi nimi pár obľúbených druhov, ktoré sú niečím výnimočné v porovnaní s ostatnými. Dnes by som vám chcela povedať o šiestich z nich....
Hodnotiť:
26301 x čítané
Prochy
11. október 2014
Prečo je to tak
Keď hodíme kameň do jazera, okamžite začne klesať na dno. Drievko pláva na hladine. Niektoré veci sa potopia, iné sa len zľahka ponoria. Od čoho to závisí?...
Hodnotiť:
25979 x čítané