A. Lutonského 716/11, Liptovský Mikuláš 031 01, SR
0911 803 335   

Antony van Leeuwenhoek

Antony van Leeuwenhoek

Objav tohto skromného, nenápadného Holanďana, ktorý sa dožil v dobrom zdraví vysokého veku, patrí k najvýznamnejším v oblasti prírodných vied a medicíny. Narodil sa v remeselníckej rodine v meste Delft, kde sa vy­školil za účtovníka, potom odišiel do Amsterdamu, kde bol zamestnaný do roku 1654 ako účtovník. Zaujímala ho však veľmi optika a tak sa vrátil opäť do svojho rodného mesta a venoval sa jej teoretickému i praktickému štúdiu.

 

Už od detstva mal veľmi obratné ruky a skvelý zrak, a hoci nebol vyu­čený brusič šošoviek, ďaleko predčil všetkých svojich vyučených kolegov a už zakrátko sa stal vyhľadávaným odborníkom na šošovky. Jeho veľkou záľu­bou bolo pozorovanie miniatúrnych vecí, a tak ho pochopiteľne zaujímali mikroskopy, ktoré už boli vynájdené dávnejšie.

Leeuwenhoek však mal vlastné - údajne vlastnil okolo 250 mikrosko­pov, ktoré si všetky sám vyrobil - a tieto mali značne lepšie parametre ako profesionálne vyrábané prístroje. Šošovky, ktoré zhotovoval mimoriadne šikov­ným a trpezlivým brúsením, zväčšovali omnoho viac ako tie, ktoré boli v tra­dičných mikroskopoch - jeho šošovky dosahovali až 300 násobné zväčšenie, naozaj úctyhodný výkon na tú dobu.

Tento otec šiestich detí, ktoré mal z dvoch manželstiev, bol nadšeným a koncentrovaným pozorovateľom zväčša takých oblastí prírody, ktoré si ľudia bežne vôbec nevšímali, a keď, tak celkom iste z iných dôvodov ako van Leeu­wenhoek.

Pod svojimi mikroskopmi pozoroval najrozličnejšie predmety ako kamene, listy stromov, lupene kvetov, rôzny hmyz, vodu z kaluže, ľudskú kožu, svalové tkanivo, psie spermie, ľudskú krv a mnoho ďalších vecí. O všetkom si viedol veľmi exaktné a podrobné zápisky, a ku každému mikroskopickému vyšetreniu si robil precízne nákresy.

Už veľmi skoro si jeho prácu všimli aj vedecké kruhy, lebo roku 1673 si začal dopisovať s ústavom Royal Society v Londýne a mal hneď úspech, pretože už na svoj prvý list dostal odpoveď - také niečo nebola nijaká malič­kosť, nakoľko táto spoločnosť nekorešpondovala s hocikým, a van Leeuwen­hoek nemal vedecké vzdelanie, všetko sa naučil len ako samouk.

Neobyčajné na mikroskope van Leeuwenhoeka bolo to, že používal len "jednoduchý mikroskop", pozostávajúci z jedinej šošovky, no napriek tomu bol podstatne precíznejší a výkonnejší (laik by tu hovoril o mimoriadne silnej lupe) ako modernejšie, zložené mikroskopy, obsahujúce aspoň dve šošovky. Už aj Galilei prišiel na princíp mikroskopu a vyrobil si ho zo svojho ďaleko­hľadu, aby takto mohol pozorovať hmyz.

Epocha prenikania do kozmu makroskopického ako i mikroskopického mohla teda začať. Rozdiel v pozorovaní a vnímaní oboch kozmov boi v tom, že kým o vzdialených svetoch mal človek vždy nejakú predstavu, a teda aj konkrétny vzťah, blízky svet nepatrného a neviditelného bol pre neho úplne neprístupný, a preto vlastne nesmierne vzdialený.

Potom tu bola ešte jedna vec, ktorá oba svety veľmi oddeľovala - objek­ty astronomické boli už oddávna asociované so vznešenosťou a dokonalou krásou bohov, kým objektami mikroskopie sa stali všelijaké "podradné" ob­jekty ako muchy, pavúci, červíky, a tak boli ľudia, zaoberajúci sa týmto novým vedeckým odvetvím, často terčom posmechu a odmietania.

Róbert Hooke vo svojej excelentnej knihe Micrographia po prvý raz poukázal vecne a odborne na široké možnosti použitia nového vynálezu - mikroskopu. Približne v tom čase začali svoju vedeckú činnosť v mikroskopii aj vedci Jan Swammerdam a Marcello Malpighi, o niečo neskôr potom aj van Leeuwenhoek. Roku 1680 dosiahla vysoká odborná kvalifikovanosť a popularita van Leeuwenhoeka taký stupeň uznania vo vedeckých kruhoch, že bol prija­tý za riadneho člena londýnskej Royal society, a to napriek jeho jednoduché­mu pôvodu, bez príslušného vzdelania a bez znalosti cudzej reči. Krátko na to mu prejavila svoju priazeň aj parížska Akadémia vied, vtedy najuznáva­nejšia na svete, a prijala ho za svojho dopisujúceho člena; keďže vedel len holandsky, museli byť jeho listy prekladané. Vpriebehu len niekoľkých rokov urobil van Leeuwenhoek priam sen­začné, pre ľudstvo veľmi dôležité objavy - roku 1677 objavil spermatozómy a červené krvinky v ľudskej a zvieracej krvi. Podarilo sa mu dokázat bezpohlavné rozmnožovanie listových vší - na tú dobu absolútna biologická a medicínska senzácia! Aj z tohto dôvodu nesúhlasil s teóriou spontánneho vzniku života nízkych foriem, čo podložil aj veľkým počtom dôkazov zo svo­jich mikroskopických pozorovaní.

Jeho najväčší objav sa mu podaril roku 1674, keď boli po prvý raz pozorované pod mikroskopom baktérie a škodlivé mikróby, čo bol rozhodne jeden z najsenzačnejších vedeckých úspechov všetkých čias! V jednej jedinej kvapke vody sa mu ukázal celý obrovský nový svet, v ktorom sa odohrávala neobyčajná dynamika života, akú si nikto na tomto našom svete nevedel pred­staviť ani len vo svojej najživšej fantázii.

Popísal a nakreslil početné druhy baktérií a škodlivých mikroorganiz­mov, pochádzajúcich z najrôznejších miest - potokov, kaluží, čriev, ústnej du­tiny. Leeuwenhoek takto pripravil a zúrodnil pôdu, na ktorej mohla vyrásť moderná medicína.

 

Ohodnoťte tento článok:
Gregor Mendel
Werner Heisenberg

Súvisiace články

 

Účet blogera


Najaktívnejší blogeri

  • Patrik Hyll
    5 625 Bodov
  • Ulrich
    4 881 Bodov
  • Lukáš Janáčik
    4 647 Bodov
  • Janko
    1 676 Bodov
  • Dodo Farkaš
    1 174 Bodov
  • Martin Majtán
    693 Bodov
  • Natália Andrašková
    457 Bodov
  • Michal Chovanec
    455 Bodov
  • Adam Hančák
    353 Bodov
  • Lenka Baranovičová
    341 Bodov
 

Najčítanejšie články

Patrik Hyll
08. marec 2015
Biológia
V dnešnom blogu Vám ukážem že zvieratá nie sú len roztomilé, ale niektoré druhy aj poriadne škaredé. Matka príroda sa naozaj vyhrala do sýtosti, niektorých obdarovala priam neuveriteľnou roztomilosťou...
Hodnotiť:
32990 x čítané
Lenka Baranovičová
05. marec 2015
Biológia
Asi každý má rád motýle, aj ja. Ale mám medzi nimi pár obľúbených druhov, ktoré sú niečím výnimočné v porovnaní s ostatnými. Dnes by som vám chcela povedať o šiestich z nich....
Hodnotiť:
26301 x čítané
Prochy
11. október 2014
Prečo je to tak
Keď hodíme kameň do jazera, okamžite začne klesať na dno. Drievko pláva na hladine. Niektoré veci sa potopia, iné sa len zľahka ponoria. Od čoho to závisí?...
Hodnotiť:
25979 x čítané