A. Lutonského 716/11, Liptovský Mikuláš 031 01, SR
0911 803 335   

Ako funguje taká počítačová myška ?

b2ap3_thumbnail_images-3_20150609-140813_1.jpg

Súčasť káždéj počítačovej zostavy a príde Vám taká maličká a nepodstatná no opak je pravdou lebo bez myšky si ťažško aspoň ja osobne nedokážem predstaviť prácu s počítačom tak aj preto by som sa chcel jej v tomto blogu povenovať . 

 Počítačová myš je vstupné zariadenie počítača. Slúžiace na ovládanie polohy kurzora na obrazovke a vykonávanie operácií tlačením tlačidiel. Počítačová myš je spravidla malý predmet, ktorý sa vojde do dlane a je voľne položený na stole alebo na mieste kde práve pracujete. V dolnej časti myši je zariadenie, ktoré detekuje pohyb myši vzhľadom k podložke a následne tento pohyb prenáša na obrazovku počítača. Myš dostala svoje meno, pretože staršie modely s káblom vedúcim k počítaču pripomínali toto zviera . Prvá mechanická myš bola vyrobená v roku 1963 a mala jedno tlačidlo. Dnešná moderná myš pracuje na základe optického senzora a má spravidla dve tlačidlá (jedno na výber, jedno pre kontextové menu), prípadne je doplnená aj skrolovacím kolieskom (pre vertikálny pohyb v dokumentoch).Myši počítačov Apple Macintosh mali len  jedno tlačidlo.

b2ap3_thumbnail_stiahnu-2_20150609-140857_1.jpg

 

Dnes predávané myši , ktoré mávajú od jedného tlačidla po päť a viac, ktorých funkcie sú konfigurovateľné a využiteľné napr. aj pri hraní počítačových hier. Pripojenie myši k počítaču je riešené buď káblom, pôvodne napr. cez sériový port, PS/2, dnes najmä prostredníctvom USB, alebo bezdrôtovo, dnes najmä prostredníctvom bluetooth.

A ako vlastne funguje ? 

Nezasvätenému sa zdá, že princíp optickej myši bude nejakým spôsobom zložitý, možno aj ťažko pochopiteľný. Opak je našťastie pravdou, pretože princíp optickej myši je vlastne jednoduchší než princíp normálnej. Funguje to vcelku veľmi jednoducho, v myši je umiestnená akási malá kamera  ktorá sníma obraz v podobnom rozlíšení, aké má napríklad ikona programu. Rýchlosť jej snímania je samozrejme veľmi vysoká, od tisíc snímok za sekundu a tie najkvalitnejšie až dokonca šestisíc  vyhodnotených obrázkov za sekundu. Pokiaľ myškou hýbete, obraz sa posunie, čím je možno zistiť, akým smerom sa pohybujete, a ako rýchlo.

Ako správne tušíte, k vyhodnoteniu pohybu sa musí v myši nachádzať relatívne výkonný procesor, ktorý bežné myši nepotrebujú. Aby táto kamera niečo zachytila, musí byť plocha viditeľná, teda musí ju niečo osvetľovať. K osvetleniu plochy slúži jedna malá svietivá dióda (LED), ktorej svetlo je namierené pomocou hranolu/zrkadla na podložku. Zvedavcov určite zaujíma, prečo je to svetlo červené. Na to je jednoduchá odpoveď, okrem množstva možných technologických príčin nájdeme hlavný dôvod najmä v cene. Červená LED je totiž mnohonásobně lacnejšia ako napríklad LED modrá, a prečo by mali výrobcovia celkom zbytočne zvyšovať cenu zariadenia? Ako si teda môžete povšimnúť princíp optickej myši, je veľmi jednoduchý, ale taktiež bohužiaľ nákladný na realizáciu, pretože potrebujeme množstvo optiky, malú kameru a drahý mikroprocesor.Tak toto bolo opísanie fungovania optickej myši , krtorú sám používam .

A je to. Ich tajomstvo bolo odkryté aj ja na začiatku písania tohto článku som si ani nedokázal ako fungujú a nakoniec to je dosť jednoduchý princíp . 

 

Ohodnoťte tento článok:
Guglielmo Marcom
Prečo sú stromy zelené
 

Účet blogera


Najaktívnejší blogeri

  • Patrik Hyll
    5 625 Bodov
  • Ulrich
    4 881 Bodov
  • Lukáš Janáčik
    4 647 Bodov
  • Janko
    1 676 Bodov
  • Dodo Farkaš
    1 174 Bodov
  • Martin Majtán
    693 Bodov
  • Natália Andrašková
    457 Bodov
  • Michal Chovanec
    455 Bodov
  • Adam Hančák
    353 Bodov
  • Lenka Baranovičová
    341 Bodov
 

Najčítanejšie články

Patrik Hyll
08. marec 2015
Biológia
V dnešnom blogu Vám ukážem že zvieratá nie sú len roztomilé, ale niektoré druhy aj poriadne škaredé. Matka príroda sa naozaj vyhrala do sýtosti, niektorých obdarovala priam neuveriteľnou roztomilosťou...
Hodnotiť:
32995 x čítané
Lenka Baranovičová
05. marec 2015
Biológia
Asi každý má rád motýle, aj ja. Ale mám medzi nimi pár obľúbených druhov, ktoré sú niečím výnimočné v porovnaní s ostatnými. Dnes by som vám chcela povedať o šiestich z nich....
Hodnotiť:
26302 x čítané
Prochy
11. október 2014
Prečo je to tak
Keď hodíme kameň do jazera, okamžite začne klesať na dno. Drievko pláva na hladine. Niektoré veci sa potopia, iné sa len zľahka ponoria. Od čoho to závisí?...
Hodnotiť:
25983 x čítané