A. Lutonského 716/11, Liptovský Mikuláš 031 01, SR
0911 803 335   

Prečo steny žiaroviek neprasknú

Prečo steny žiaroviek neprasknú

Hoci sklená stena elektrickej žiarovky nie je o nič hrubšia než papier tejto stránky, nepraskne ani pri drvivom zovretí či pri silnom tlaku počas nasadzovania do objímky.

Celý článok
Značky:
Ohodnoťte tento článok:
Počet zobrazení 1690

René Descartes

René Descartes

Pochádzal zo starej majetnej francúzskej šľachtickej rodiny z mesta Touraine a patril k tým málo šťastlivcom, ktorí nemuseli zarábať peniaze na živobytie, preto mu ostávalo veľa času na jeho vedecké štúdiá. Vyššie vzdela­nie nadobudol na jezuitskom kolégiu v meste La Fléche a už tam sa prejavo­vala jeho veľká záľuba v matematike, vďaka ktorej sa stal skeptickým voči ostatným vedám. Descartes je veľmi zaujímavá, rozporná a ambivalentná osobnosť - v jeho živote sa takmer s pravidelnosťou striedajú obdobia rigo­róznej utiahnutosti a intenzívnej koncentrácie s obdobiami nestáleho, doslo­va dobrodružného života.

Celý článok
Značky:
Ohodnoťte tento článok:
Počet zobrazení 2600

Hippokrates

Hippokrates

Hippokrates reprezentuje v medicíne približne to isté, čo vo filozofii Sokrates alebo v astronómii Ptolemaios. Narodil sa na ostrove Kos a bol lekárom v čase veľkého aténskeho politika Perikla. Pre medicínu vykonal to isté, čo Sokrates pre filozofiu - oslobodil ju z detských topánok a pozdvihol ju na skutočnú vedu, pozbaviac ju jej okultisticko-religiózno-magických as­pektov.

Celý článok
Ohodnoťte tento článok:
Počet zobrazení 5718

Johanes Kepler

Johanes Kepler

Celý život tohto vynikajúceho hvezdára, astronóma, a z donútenia okol­nosťami aj astrológa, mal dokonalú románovú dramaturgiu. Cas, v ktorom sa narodil, bol neporovnateľne nepokojneší a nekľudnejší ako náš súčasný; voj­ny a konflikty zúrili takmer vo všetkých častiach Európy. Religiózne spory a potláčanie náboženskej slobody so všetkými negatívnymi sprievodnými jav­mi ako nenávisť k inovercom, prenasledovanie kacírov a siekt, ale aj strašné epidémie, teror nespočetných lúpežných bánd, chronický nedostatok peňazí a mnohé ďalšie deprimujúce udalosti zatieňovali a ovplyvňovali jeho cestu životom.

Celý článok
Ohodnoťte tento článok:
Počet zobrazení 2262

Gregor Mendel

Gregor Mendel

Mendel, rodák z Moravy, patrí k tomu druhu géniov, ktorým sa dostalo uznania až po smrti, pretože ich objav ešte nemohol byť docenený v čase ich života, lebo prišiel priskoro. Po maturite vstúpil v Brne do augustínskeho rádu roku 1843, potom o štyri roky neskôr bol vysvätený za kňaza.

Celý článok
Značky:
Ohodnoťte tento článok:
Počet zobrazení 3177

Antony van Leeuwenhoek

Antony van Leeuwenhoek

Objav tohto skromného, nenápadného Holanďana, ktorý sa dožil v dobrom zdraví vysokého veku, patrí k najvýznamnejším v oblasti prírodných vied a medicíny. Narodil sa v remeselníckej rodine v meste Delft, kde sa vy­školil za účtovníka, potom odišiel do Amsterdamu, kde bol zamestnaný do roku 1654 ako účtovník. Zaujímala ho však veľmi optika a tak sa vrátil opäť do svojho rodného mesta a venoval sa jej teoretickému i praktickému štúdiu.

Celý článok
Značky:
Ohodnoťte tento článok:
Počet zobrazení 2719

Werner Heisenberg

Werner Heisenberg

Heisenberg sa považuje za spoluzakladateľa atómovej fyziky a s Nielsom Bohrom, svojím slávnym učiteľom a priateľom, najviac vyformoval kvan­tovú mechaniku a tak prispel nesmierne k tomu, že sa stala najdôležitejším odvetvím súčasnej fyziky.

Po úspešnej maturite v Mníchove musel mladý Werner dlho premýšľať, či má ísť študovať matematiku alebo fyziku, nakoniec sa predsa len rozhodol pre fyziku, lebo odkedy sa po prvý raz stretol s Einsteinovou teóriou relativity, práve fyzika nesmierne vzrušovala a priťahovala jeho nadovšetko hĺbavého a zvedavého ducha, pretože ukrývala také hlboké a fascinujúce tajomstvá.

Celý článok
Značky:
Ohodnoťte tento článok:
Počet zobrazení 5047

Alexander Fleming

Alexander Fleming

Je obdivuhodné, kolko veľkých osobností priniesla taká malá krajina, akou je Škótsko so svojimi vyše päť miliónmi obyvateľov! Alexander Fleming z Lochfield Darrelu je dalším Škótom nášho poradovníka. Pochádzal zo sta­rej škótskej rodiny, jeho otec bol advokátom, takže financie neboli u nich problémom. Po maturite na gymnáziu odchádza na vysokú školu do Londý­na, kde promuje za lekára a potom pracuje vo výskumnom ústave imunolo­gického bádania.

Celý článok
Ohodnoťte tento článok:
Počet zobrazení 3065

Účet blogera


Najaktívnejší blogeri

  • Patrik Hyll
    5 625 Bodov
  • Ulrich
    4 881 Bodov
  • Lukáš Janáčik
    4 647 Bodov
  • Janko
    1 676 Bodov
  • Dodo Farkaš
    1 174 Bodov
  • Martin Majtán
    693 Bodov
  • Natália Andrašková
    457 Bodov
  • Michal Chovanec
    455 Bodov
  • Adam Hančák
    353 Bodov
  • Lenka Baranovičová
    341 Bodov
 

Najčítanejšie články

Patrik Hyll
08. marec 2015
Biológia
V dnešnom blogu Vám ukážem že zvieratá nie sú len roztomilé, ale niektoré druhy aj poriadne škaredé. Matka príroda sa naozaj vyhrala do sýtosti, niektorých obdarovala priam neuveriteľnou roztomilosťou...
Hodnotiť:
32876 x čítané
Lenka Baranovičová
05. marec 2015
Biológia
Asi každý má rád motýle, aj ja. Ale mám medzi nimi pár obľúbených druhov, ktoré sú niečím výnimočné v porovnaní s ostatnými. Dnes by som vám chcela povedať o šiestich z nich....
Hodnotiť:
26266 x čítané
Prochy
11. október 2014
Prečo je to tak
Keď hodíme kameň do jazera, okamžite začne klesať na dno. Drievko pláva na hladine. Niektoré veci sa potopia, iné sa len zľahka ponoria. Od čoho to závisí?...
Hodnotiť:
25821 x čítané